På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Reise

Kroatia-ferie: Hvor i Kroatia skal man reise?

Et sammensatt bilde som viser tre ulike, men like stemningsfulle scener fra Middelhavet. Til venstre er en luftig utsikt over en liten by klistret mot en robust klippekyst, med terrakottatak som skinner under solen og klart turkis hav. I midten vises en idyllisk scene med et klart blått vann som omkranser en stor stein med en enkelt, malerisk tre som trosser oddsene ved å vokse på toppen. Til høyre er en sjarmerende steingate som leder inn til en frodig, blomstrende portal, noe som skaper en inviterende og rolig atmosfære. hjelper deg med å finne riktig destinasjon til din Kroatia-ferie, og har snakket med Gjermund Glesnes, som står bak reisebloggen Detvondeliv.no, som forteller om populære destinasjoner som Brac, Hvar, Split og Dubrovnik.
Kroatia byr på kjente byer som Split og Dubrovnik, samt vakre øyer som Hvar og Brač, men hvilken destinasjon skal man egentlig velge? Vi har snakket med reiseekspert Gjermund Glesnes som gir deg sine beste tips til hvor du bør legge Kroatia-ferien. (Foto: Canva/Getty Images og Colourbox)

Dubrovnik eller split? Eller hva med øya Brač? Vi hjelper deg med å planlegge Kroatia-ferien slik at du finner den beste destinasjonen for deg!

Det er ikke til å legge skjul på at Kroatia har blitt et populært land for ferieglade nordmenn. Men skal man reise til Split, Dubrovnik, eller en av øyene langs kysten?

Vi har spurt Gjermund Glesnes, som står bak reisebloggen Detvondeliv.no, om hvor han anbefaler å reise til i Kroatia.

Foretrekker du andre varme destinasjoner? Da anbefaler vi å sjekke ut samlesiden vår for syden-reiser. Her finner du alt fra billige reiser, restplasser og populære attraksjoner i land som blant annet Hellas, Tyrkia, Kypros og Spania.

Hvorfor reise til Kroatia?

Portrettbilde av reiseekspert Gjermund Glesnes som står bak reisebloggen detvondeliv.no. Han har på seg hvit t-skjorte og sekk på ryggen, han smiler til kamere og holder en is i hendene. Vi hjelper deg med å finne riktig destinasjon til din Kroatia-ferie, og har snakket med Gjermund Glesnes, som står bak reisebloggen Detvondeliv.no, som forteller om populære destinasjoner som Brac, Hvar, Split og Dubrovnik.
Gjermund Glesnes, som står bak reisebloggen Detvondeliv.no, kommer med sine beste tips til Kroatia-ferien.

Glesnes er tidligere reisejournalist i VG og Magasinet Reiselyst og har besøkt en rekke av verdens land. Om Kroatia er det spesielt fire ting han mener gjør landet så populært:

  • Digg klima (behagelige temperaturer)
  • Fortsatt litt rimeligere enn de fleste andre Middelhavslandene
  • Veldig klart vann
  • Pluss et par må-se-byer som lokker

– Det aller beste med Kroatia er (etter min mening) det enorme antallet øyer. Landet har over 1000 av dem hvorav 48 er bebodde. Mens du må ligge skulder mot skulder på italienske strender, er det derimot fint mulig å finne en rolig kyststripe i Kroatia selv i august, forteller han om landet som også har de kjente byene Split og Dubrovnik.

Det er med andre ord mange grunner til å reise til Kroatia, og valg av destinasjon kan derfor være utfordrende. Under hjelper vi deg med å finne destinasjonen i landet som passer deg best!

Kroatia-ferie på fastlandet

På spørsmål om hvilke destinasjoner i Kroatia som er mest turistvennlige svarer Glesnes at det kommer an på hva man er ute etter.

– De fleste må liksom se «Game of Thrones»-byen Dubrobnik og Split, hvor gamlebyen faktisk er bygget inne i ruinene av et romersk palass. Jeg skjønner absolutt hvorfor. Men med tusenvis av turister i små gamlebyer vil jeg likevel ikke kalle dem turistvennlige, sier han og legger til at byene Rovinj og Trogir også er populære.

En stemningsfull utsikt over en historisk kirkeklokketårn i Pula, med to synlige klokker, bygget i stein og flankert av spisse bueåpninger. Tårnet er omgitt av frodige trær og hustak, med glimt av en rolig blå sjø i bakgrunnen. Vi hjelper deg med å finne riktig destinasjon til din Kroatia-ferie, og har snakket med Gjermund Glesnes, som står bak reisebloggen Detvondeliv.no, som forteller om populære destinasjoner som Brac, Hvar, Split og Dubrovnik.
Hvorfor ikke legge Kroatia-ferien til vakre Pula? Byen er spesielt kjent for sitt flotte romerske amfiteater og andre antikke bygninger. (Foto: Colourbox)

Dubrovnik – Game of Thrones-byen

En av de mest populære destinasjonene i Kroatia er byen Dubrovnik. Her får du alt fra vakker natur og krystallklart vann, til historiske bygninger og Game of Thrones-lokasjoner. Hvis du vil lese mer om denne byen bør du sjekke ut vår guide til Dubrovnik, hvor vår lokale venn forteller hva du ikke må gå glipp av i den vakre kroatiske byen.

Split – Et knutepunkt til en rekke øyer

Split tilbyr alt fra lokale markeder, strender, utsiktspunkt, gamle romerske ruiner og en kort båttur til flere av de populære øyene som blant annet Brač og Hvar. Med andre ord passer byen for de fleste, enten de er historieentusiaster eller strandelskere. Her finner du fem ting du ikke vil gå glipp av i Split!

Rovinj – By med italiensk innflytelse

Rovinj, beliggende på Istria-halvøya, byr på brosteinsbelagte gater som snor seg opp til St. Euphemia-kirka, som gir en flott utsikt over Adriaterhavet. Byen har en sterk italiensk innflytelse, noe som reflekteres i byens arkitektur og matkultur.

Rovinj
Bestill reise til Rovinj

Bestill reise til Rovinj

Sjekk prisene hos Restplass.no

Pula – Opplev romersk historie

Pula er kanskje best kjent for sitt flotte romerske amfiteater, som fortsatt brukes til konserter og festivaler. Den kroatiske byen er rik på romersk arkitektur, og har mange godt bevarte antikke bygninger.

Pula
Bestill reise til Pula

Bestill reise til Pula

Sjekk prisene hos Restplass.no

Trogir – Historisk by på UNESCOs verdensarvliste

Trogir er en historisk by, som står på UNESCOs verdensarvliste, og er kjent for sin godt bevarte katedral og det majestetiske Kamerlengo-fortet. Byen ligger på en liten øy, bundet sammen med fastlandet via en gammel steinbro.

Trogir
Bestill reise til Trogir

Bestill reise til Trogir

Sjekk prisene hos Restplass.no

Lurer du på når du får best temperaturer og finest vær i Kroatia? Her avslører vi det beste tidspunket for ferier til en rekke populære reisemål om målet er strand, sol og varme!

Øyferie i Kroatia

Som nevnt tidligere har Kroatia et stort antall øyer. Selv om Glesnes blant annet anbefaler den populære øya Brač, er hans beste tips å utforske en eller flere av de mindre kjente øyene.

– Hvis du har lyst til å se og oppleve mye, er det gjerne greit å øyhoppe litt. Øyene er tross alt små, så rastløse sjeler som meg kan finne på å kjede seg, sier han.

Bilde av krystallklart hav på øya Hvar i Kroatia. Himmelen er blå med noen få skyer og i forgrunnen rammer et grønt tre inn bildet. Vi hjelper deg med å finne riktig destinasjon til din Kroatia-ferie, og har snakket med Gjermund Glesnes, som står bak reisebloggen Detvondeliv.no, som forteller om populære destinasjoner som Brac, Hvar, Split og Dubrovnik.
Den Kroatiske øya Hvar byr på luksus blandet med blått hav og sjarmerende landsbyer, og er perfekt for deg som vil legge Kroatia-ferien hvor du i tillegg finner et livlig natteliv. (Foto: Colourbox)

Hvar – Luksus blandet med krystallklart hav

Øya Hvar er kanskje en av de mest attraktive øyene i Adriaterhavet, og er kjent for sin blanding av turkisblått hav, sjarmerende landsbyer, eksklusive hoteller og restauranter, og et livlig natteliv.

Brač – Hjemmet til Kroatias mest kjente strand

Glesnes anbefaler å ta turen innom øya Brač, og da spesielt byen Bol som er på sørsida av øya. Her gir vi deg fem ting du bør se og gjøre på den populære øya Brač.

– Her er det fine restauranter langs en fin, gammel havn – i tillegg til de kroatiske plakatstranda over alle: Zlatni Rat som stikker ut i havet som en gyllen ørneklo av fine, runde småsteiner, forklarer han.

Bilde tatt inni den «blå grotte» som befinner seg på øya Bisevo i Kroatia. Her ser du knallblått vann hvor lyset reflekterer og lyser opp grotteveggene med blått lys. Vi hjelper deg med å finne riktig destinasjon til din Kroatia-ferie, og har snakket med Gjermund Glesnes, som står bak reisebloggen Detvondeliv.no, som forteller om populære destinasjoner som Brac, Hvar, Split og Dubrovnik.
Bisevo er en mindre kjent øy i Adriaterhavet, men legger du Kroatia-ferien hit vil du blant annet bli belønnet med den «blå grotte».

Bisevo – La deg fascinere av den blå grotten

Bisevo er en av de mindre kjente øyene i Adriaterhavet, men det som virkelig setter denne lille øya på kartet er den fantastiske blå grotten, hvor sollyset trenger inn og reflekterer krystallklart blått lys under vannet, skaper et nesten surrealistisk syn.

– Mine beste Kroatia-minner er for eksempel den knøttlille byen Sali på Dugi Otok, og den enda mindre øya Bisevo, hvor jeg bodde i såkalt økoshelter med bøttedusj og enkle forhold – og ble invitert på rakia og pratet «skit» med det som føltes som halvparten av øyas beboere, forteller Glesnes.

Visste du forresten at Kroatia er kåret til eneste feriefavoritt fra Europa i 2024?

Ofte stilte spørsmål om Kroatia

1. Hvordan er sikkerheten i Kroatia?

Split regnes som en svært trygg by for turister. Kriminalitetsratene er generelt lave, og besøkende kan føle seg trygge mens de utforsker byen, både dag og natt. Som i alle turistdestinasjoner, er det imidlertid viktig å utøve normal forsiktighet, som å passe på personlige eiendeler i folksomme områder og å unngå mørke og øde steder sent på kvelden. Her kan du lese mer om Regjeringens reiseinformasjon om Kroatia.

2. Kan man drikke springvannet i Kroatia?

Vannkvaliteten i Kroatia er generelt høy, og mye av lokalbefolkningen og turister drikker vann rett fra springen. Vannet kan derimot være kalkholdig noe som gjør at flere foretrekker flaskevann.

3. Trenger man pass når man reiser til Kroatia?

Kroatia er en del av Schengen, og man trenger derfor ikke pass når man reiser til landet. Du må derimot ha gyldig legitimasjon når du reiser. Her kan du lese mer om hvilke land du kan reise til uten pass.

4. Hva er den beste tiden å besøke Kroatia på?

For de som foretrekker varmt sommervær og ønsker å nyte strandlivet, er juni til august ideelt. Dette er imidlertid også den travleste turistsesongen. For å unngå folkemengdene og fortsatt nyte godt vær, er mai og september gode alternativer. Disse månedene byr på behagelige temperaturer, færre turister og ofte lavere priser på overnatting.

5. Hvordan er transportmulighetene i Kroatia?

Kroatia har et godt utviklet nettverk av busser som forbinder de fleste større og mindre byer. Det finnes også fergeforbindelser mellom de mange øyene. For mer fleksibilitet kan leiebil være et godt alternativ, spesielt for å utforske mer landlige områder eller nasjonalparker.

Du vil kanskje også like disse sakene: