10 populære destinasjoner som er lei turister

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 02.01-2018
  • Oppdatert: 26.06-2018
Øyperlen Hvar er blant annet kjent for sitt klare vann og livlige uteliv. Foto: Colourbox

Disse stedene er så populære blant turistene at lokalbefolkningen har fått nok.

For 10-20 år siden kunne det virke som populære turistdestinasjoner i land som Hellas og Spania så på turismen som noe positivt, siden turisme genererer inntekter.

De siste årene har dette derimot snudd. Destinasjoner som Barcelona, Mallorca og til og med det isolerte landet Bhutan, har måtte sette ned foten og innføre regler for å begrense turismen.

Les også:  Disse landene har flere turister enn innbyggere

På enkelte av disse stedene har det til og med gått så langt at lokalbefolkningen har gått i demonstrasjon og innført saftige bøter for turister som ikke oppfører seg.

Les hvilke destinasjoner nedenfor!

1. Barcelona, Spania

/

Barcelona er en av verdens mest populære storbyer, og selv om turismen kanskje genererer inntekter for byen, er mange av de lokale innbyggerne drittlei turistene. I oktober i 2016  kom det frem at innbyggerne i Barcelona så på masseturismen som byens nest største problem, og byens ordfører uttalte at innbyggerne ikke vil at byen skal bli en «billig souvenirbutikk».

Les også:  Dette er verdens mest elegante byer

2. Island

/

De siste årene har Island sett en enorm økning i antall turister, og i 2016 meldte reisemagasinet Condé Nast at Island kom til å ha flere amerikanske turister enn lokale innbyggere innen utgangen av 2017. I mars i fjor skrev blant annet Lonely Planet at regjeringen i landet nå ser på forskjellige måter å begrense turismen på.

3. Bhutan

/

Bhutan har allerede innført strenge regler for turister som vil besøke landet. Vil man reise hit, må man bestille reisen gjennom en godkjent turoperatør. Bhutan opererer også med en «høyverdig turisme med lite påvirkning»-policy, noe som gjør at det er dyrt å besøke landet. Alle turister må betale en minimum daglig takst som inkluderer overnatting, måltider, transport og guide. Taksten ligger på 200 dollar i lavsesongen og 250 dollar i høysesongen, ifølge Regjeringen.no.

4. Hvar, Kroatia

/

De siste årene har festløver verden over dratt til den vakre ferieøya Hvar, men i fjor sommer kom det frem at lokalbefolkningen har sett nok av lettkledde, fulle turister. Nå har nemlig de lokale myndighetene innført saftige bøter, og hvis du går rundt uten skjorte i byen, kan du få en bot på 500 euro. Å drikke, spise eller sove på et offentlig sted kan straffes med bøter på opptil 700 euro, skriver TV2.

Les også:  Spania, Hellas og Kroatia på ferierende nordmenns skadetopp

5. Cinque Terre, Italia

/

Med sitt sjarmerende, ulendte terreng og hus bygget i fjellene, er det ikke rart at turistene elsker Cinque Terre. På sosiale medier florerer det av bilder fra de vakre italienske landsbyene, og i 2015 besøkte hele 2,5 millioner turister landsbyene i Cinque Terre. Som et resultat av dette, gikk det rykter om at Cinque Terre skulle innføre en turistgrense på 1,5 millioner i året, men dette ble ikke noe av, ifølge Travel and Leisure. Landsbyene vurderer nå andre måter å begrense turismen på.

6. Amsterdam, Nederland

/

Amsterdam er i likhet med Barcelona en veldig populær storby, men i fjor sommer advarte Frans van der Avert, markedsansvarlig for Amsterdam, om farene ved masseturismen. Han sa blant annet at Amsterdam ikke vil ha flere turister, men heller «øke kvaliteten på de besøkende». Videre slo han fast at «Ryan Air-passasjerene er de mest høylytte».

7. Venezia, Italia

/

Venezias vakre, gamle bygninger og kanaler gjør at turister verden over flokker til byen, men mange av lokalinnbyggerne har fått nok. I fjor sommer demonstrerte 2000 av de lokale innbyggerne mot turismen i byen, og senere kom det frem at organisasjonen Unesco var «ekstremt bekymret» over hvordan turismen påvirket byens historiske steder.

Les også:  10 kanalbyer som ikke er Venezia

8. Koh Tachai, Thailand

/
Men det er ikke bare de europeiske feriestedene som føler seg invadert. I 2016 stengte Thailandske myndigheter snorkleparadiset Koh Tachai, fordi øyas sårbare natur holdt på å bli ødelagt av turistene. Øya ble stengt på ubestemt tid.

9. Machu Picchu, Peru

/

Også inkabyen Machu Picchu i Peru har merket en utrolig pågang fra turister verden over de siste årene. Byen står på UNESCOs verdensarvliste, og for å forhindre ubotelig skade og slitasje har Peru satt en tidsbegrensning for hvor lenge du kan oppholde deg i ruinene. Alle som drar hit, er også pålagt å benytte seg av en lokal guide. Les mer her: Du må bestemme deg raskt dersom du vil reise hit i 2018 

10. Mallorca, Spania

/


Øya Mallorca utenfor Spania er også ekstremt populær blant turister, men nå har mange lokale innbyggere fått nok. I september i fjor  demonstrerte 3000 mennesker mot masseturismen med slagordet «tourists go home». Dette slagordet har også blitt spraymalt på en av veggene i hovedstaden Palma.

Les også:  Nordmenn går på damesmell på sydenferie

Liker du denne typen artikler? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!

DEL

FØLG OSS