Er du høysensitiv? Her er tegnene du bør se etter

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 16.02-2018
  • Oppdatert: 16.02-2018
Høysensitive mennesker blir fort overstimulerte av for mange lyder og inntrykk. Foto: Colourbox

Blir du lett rørt og synes det er slitsomt å jobbe i åpne kontorlandskap? Da kan det hende du er høysensitiv.

Ifølge Foreningen for høysensitive i Norge, ble begrepet Highly Sensitive Person (HSP) ble introdusert av psykologen og forfatteren Elaine Aron i 1991.

Les også: Ti råd for deg som er høysensitiv

Aron forsket på høysensitivitet i seks år, og fant ut at rundt 20 prosent av befolkningen har dette personlighetstrekket. Høysensitivitet er altså ikke en diagnose eller en sykdom.

Men hvordan vet man at man er høysensitiv? Her har vi samlet noen av de vanligste tegnene. Se om du kjenner deg igjen!

1. Du tar inn alle inntrykk

Psykologen Aron sier til bladet Psykisk Helse at et av de vanligste tegnene på høysensitivitet er at man tar inn alle inntrykk – så mye at man blir sliten av det.

- Å være høysensitiv betyr at du er oppmerksom. Du får med deg det meste i enhver situasjon. Det er utmattende, men det er også en fordel. Vi er flinke til å plukke opp ikke-verbale tegn, forteller hun.

2. Du blir lett rørt og føler veldig med andre

Ifølge Norsk Helseinformatikk blir høysensitive mennesker lett rørt av små ting. Du kan bli sterkt beveget av å høre på musikk, av kunst eller vakre ting i omgivelsene dine. 

3. Du blir lett såret – og tar sjelden sjanser

Norsk Helseinformatikk skriver også at høysensitive mennesker har lett for å bli såret, og blir ofte bedt om å bli tøffere. Er du høysensitiv, er du antageligvis ikke den som sier ja til å hoppe i fallskjerm eller strikk med det første. Høysensitive mennesker tar sjelden store sjanser, og tenker nøye over konsekvensene av sine valg.

4. Du bruker lang tid på å bestemme deg

Til Huffington Post forklarte Aron at høysensitive mennesker ofte bruker lenger tid på å bestemme seg enn andre.

- Høysensitive mennesker er mer oppmerksomme på detaljer, noe som kan gjøre det vanskeligere for dem å bestemme seg, sier hun.

/

5. Du jobber godt i team

Videre forteller Aron at høysensitive ofte passer godt til å jobbe i team fordi de er dype og reflekterte. Siden høysensitive mennesker ofte bruker tid på å bestemme seg, passer de godt til en rolle der de kan veie opp fordeler og ulemper, men ikke må ta det avgjørende valget.

6. Du reagerer mer på støy enn andre

Har du alltid hatt vanskelig for å stenge ute lyder og støy, kan det også hende du er høysensitiv. Aron forklarer at selv om støy og bråk er plagsomt for alle, er det spesielt plagsomt for høysensitive mennesker. Dette er fordi de lett blir overveldet og overstimulert av for mye aktivitet.

7. Du takler ikke voldelige filmer

Et annet tegn er at man absolutt ikke orker voldelige filmer eller TV-serier. Til Huffington Post forteller Aron at dette er fordi høysensitive mennesker er veldig empatiske og blir lett overstimulert.

8. Du blir sliten av å jobbe i et åpent kontorlandskap

Psykolog og ekspert på mental styrke, Amy Morin, skriver i en artikkel i Psychology Today at høysensitive mennesker ofte ikke trives med å jobbe i åpne kontorlandskap. Grunnen til dette kan være fordi det blir for mange inntrykk å ta inn på en gang. 

9. Du liker ikke å bli observert når du jobber

Morin skriver også at høysensitive mennesker jobber best når de ikke blir vurdert. «Setter man høysensitive personer i en situasjon der mye står på spill, for eksempel i en presentasjon foran sjefen, er det stor sannsynlighet for at de gjør det dårlig», skriver hun. 

DEL

FØLG OSS