OL-utøver reddet 90 hunder fra en koreansk hundefarm

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 02.03-2018
  • Oppdatert: 02.03-2018

Freestylekjøreren smelter hjerter verden over med sin kjærlighet for dyr. 

Gus Kenworthy er en amerikansk freestylekjører som nylig deltok under OL i Pyeongchang. Og selv om han ikke vant noen medaljer, vant han hjertene til mange av sine fans.

Under oppholdet i Sør-Korea besøkte han en hundefarm hvor hunder blir avlivet for å bli brukt som mat.

Ifølge National Geographic skjer dette med rundt to millioner hunder i Sør-Korea i året, og det er ikke forbudt å selge hundekjøtt på restauranter.

Les også: Turister lures til å spise hundekjøtt på Bali

(Saken fortsetter under bildet)

/

 Hjerteskjærende

Etter å ha besøkt hundefarmen, skrev Kenworthy på Instagram at selv om det å spise hundekjøtt er en del av den koreanske kulturen, var forholdene hundene levde under helt uakseptable.

I Instagram-innlegget skriver han at besøket på hundefarmen var «hjerteskjærende», og at hundene så utsultede og mishandlede ut.

Dette gjorde at han selv adopterte en av hundene, og samarbeidet med Humane Society International for å stenge gården.

Les også: Kontroversiell hundekjøttfestival fortsetter i Sør-Korea

(Saken fortsetter under bildene)

This morning Matt and I had a heart-wrenching visit to one of the 17,000 dog farms here in South Korea. Across the country there are 2.5 million dogs being raised for food in some of the most disturbing conditions imaginable. Yes, there is an argument to be made that eating dogs is a part of Korean culture. And, while don't personally agree with it, I do agree that it's not my place to impose western ideals on the people here. The way these animals are being treated, however, is completely inhumane and culture should never be a scapegoat for cruelty. I was told that the dogs on this particular farm were kept in "good conditions" by comparison to other farms. The dogs here are malnourished and physically abused, crammed into tiny wire-floored pens, and exposed to the freezing winter elements and scorching summer conditions. When it comes time to put one down it is done so in front of the other dogs by means of electrocution sometimes taking up to 20 agonizing minutes. Despite the beliefs of some, these dogs are no different from the ones we call pets back home. Some of them were even pets at one time and were stolen or found and sold into the dog meat trade. Luckily, this particular farm (thanks to the hard work of the Humane Society International and the cooperation of a farmer who's seen the error of his ways) is being permanently shut down and all 90 of the dogs here will be brought to the US and Canada where they'll find their fur-ever homes. I adopted the sweet baby in the first pic (we named her Beemo) and she'll be coming to the US to live with me as soon as she's through with her vaccinations in a short couple of weeks. I cannot wait to give her the best life possible! There are still millions of dogs here in need of help though (like the Great Pyrenees in the 2nd pic who was truly the sweetest dog ever). I'm hoping to use this visit as an opportunity to raise awareness to the inhumanity of the dog meat trade and the plight of dogs everywhere, including back home in the US where millions of dogs are in need of loving homes! Go to @hsiglobal's page to see how you can help. #dogsarefriendsnotfood #adoptdontshop ❤️🐶

Et innlegg delt av gus kenworthy (@guskenworthy)

/

Tok med seg fire valper fra Sotsji

– Alle 90 hundene som bor på gården kommer til å bli fraktet til USA og Canada hvor de skal få nye hjem, skriver Kenworthy.

Og det er ikke første gang freestylekjøreren har reddet hunder fra en trist skjebne. Under OL i Sotsji reddet han fire hjemløse valper fra å bli avlivet.

Les også: Dyreaktivister stengte hundefarm i Sør-Korea

DEL

FØLG OSS