Kroppsspråk: 6 triks som får deg til å virke mer selvsikker

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 09.03-2018
  • Oppdatert: 09.03-2018
Skuespilleren Angelina Jolie utstråler selvsikkerhet. Foto: Amy Sancetta/AP

Kroppsspråket ditt kan ha en stor innvirkning på hvordan andre oppfatter deg. Les hvordan du kan bruke det til din fordel!

Det er ingen hemmelighet at kroppsspråket vårt kan avsløre hvordan vi føler oss, men i TED-foredraget «Ditt kroppsspråk former deg», forteller sosialpsykologen Amy Cuddy at det også kan påvirke hvordan vi føler oss.

Som eksempel henviser Cuddy til et av sine egne forsøk som viste at det å stå i en selvsikker positur kan påvirke testosteron- og kortisolnivået i hjernen, noe som igjen kan ha innvirkning på sjansen man har for å lykkes.

Les mer: Slik bruker du kroppsspråket til å lure deg selv

Og er du ikke den mest selvsikre personen fra naturen av, finnes det fortsatt håp. Kroppsspråkeksperten Lillian Glass er overbevist om at et tydelig kroppsspråk kan gjøre at man virker mer selvsikker.

Hun har tidligere fortalt Business Insider at det er mange triks man kan gjøre for å virke mer trygg på seg selv. Her gjengir vi noen av dem.

1. Hev haken og hodet

Glass forteller til Business Insider at man bør holde hodet høyt for å virke selvsikker.

— Selvsikre mennesker ser alltid opp, aldri ned på bordet, på bakken eller på føttene sine. Lat som om du har en tråd som hele tiden holder hodet ditt oppe, sier hun.

2. Stå bredt med bena

Les også: 8 psykologiske triks som får folk til å like deg 8 psykologiske triks som får folk til å like deg

Videre forteller hun at en bred benstilling kan gjøre at man ser mer selvsikker ut.

— Selvsikre personer har bokstavelig talt begge bena godt plantet på bakken. Dette gjør at man ser mer balansert ut, og det viser mer selvsikkerhet enn om du står med bena tett sammen, sier hun.

3. Kutt ut fyllordene

Også måten du snakker på kan avsløre hvor selvsikker du er. Glass forteller at man virker tryggere på seg selv om man kutter ut unødvendige fyllord.

— Kutt ut ord som «øh» og «liksom» og prøv å utvide ordforrådet ditt. Ikke forhast deg når du snakker, prøv å snakke presist og direkte. Vær heller ikke redd for å vise entusiasme, for det utstråler selvtillit, forteller hun.

/

4. Hold øyekontakten

Ifølge Glass er evnen til å holde øyekontakten med den du snakker med, kanskje det største tegnet på at man er trygg på seg selv.

Hvis du synes det er vanskelig, råder hun til at du kan prøve å se personen du snakker med i øynene i to sekunder, for så å se på nesen, munnen og hele ansiktet deres i to sekunder.

— Hvis du gjør dette, merker ikke den andre personen at du ikke ser dem rett i øynene, mener hun.

Les også:  — Dette kan du gjøre for å hjelpe en stresset partner

5. Ta opp hendene fra lommene 

Videre forteller hun at man aldri bør skjule hendene sine — da virker man usikker. Istedenfor bør man bruke dem til å uttrykke hva man mener.

— Å ta hendene i lommene er noe av det verste du kan gjøre hvis du vil virke selvsikker. Vi skjuler hendene våre når vi er nervøse, så dette sender et signal om at du er ukomfortabel eller usikker. Å krysse armene har samme effekt — det får deg til å virke utilnærmelig, sier hun.

6. Vær interessert, ikke interessant

Til slutt sier hun at det beste rådet hun kan gi til folk som vil virke mer selvsikre, er å fokusere på personen de snakker med istedenfor hvordan personen oppfatter dem.

— Det viktigste er å være interessert, ikke interessant. Vær mer fokusert på hva den du snakker med har å si enn å fokusere på deg selv og din egen selvbevissthet, avslutter hun. 

DEL

FØLG OSS