Syv vanlige fraser du aldri bør si under en krangel

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 06.04-2018
  • Oppdatert: 28.06-2018
Enkelte ting bør man unngå å si uansett hvor mye man føler sinnet boble i seg. Foto: Colourbox

Disse setningene kan fungere som bensin på bålet. 

Å krangle med partneren sin er vanlig, men enkelte ganger irriterer man hverandre så mye at krangelen ender opp med å bli mye verre enn nødvendig.

Har du for eksempel fått beskjed om å roe deg ned eller kontrollere følelsene dine under en krangel, har du kanskje kjent at det har kokt over litt ekstra for deg.

Les også:  Slik ser du om noen lyver til deg 

For det er enkelte fraser som kan forvandle en ubetydelig, liten krangel til et rabalder uten like. Nettsidene Huffington Post og Prevention har tidligere skrevet om disse frasene. Her gjengir vi noen av dem.

1. «Du oppfører deg akkurat som moren din»

Par-og familieterapeuten Winifred Reilly sier til Huffington Post at man aldri bør sammenligne partneren med moren, broren eller lignende når de viser sine negative sider.

— På denne måten ignorerer man det man kranglet om og går rett over på personkritikk. Strategien her er: Hvis du taper en krangel, gå til angrep på motparten.

2. «Du klarer aldri å…» eller «Du skal alltid…»

Tara Griffith er familieterapeut og grunnlegger av helsesenteret Wellspace i San Fransisco. Hun forteller til Huffington Post at man aldri bør beskylde partneren for noe de «aldri» eller «alltid» gjør feil.

— Disse alt eller ingenting-frasene er ofte overdrivelser som brukes for å få frem et poeng eller en følelsesmessig respons. De stemmer sjelden (for eksempel: «Du hører aldri på hva jeg sier!») og kan gjøre at partneren din blir defensiv, sier hun.

3. «Ikke dette nå igjen! Kan du ikke bare legge det fra deg og gå videre?»

Par- og familieterapeut Sheri Meyers forteller til Huffington Post at man ikke bør undergrave følelsene til den man krangler med.

— Hvis man sier ting som «Det er latterlig», «Ro deg ned, du overreagerer» eller «Å nei, ikke dette nå igjen» forteller man partneren at det er noe galt med dem og at man ikke respekterer hva de har å si, mener hun.

Istedenfor råder Meyers til at man heller anerkjenner partnerens følelser og finner ut av hvordan man kan løse problemet sammen.

/

4. «Det kan være det samme. La oss bare droppe dette»

Mange blir så slitne og overveldet av å krangle at de foreslår å avslutte krangelen selv om de ikke har kommet frem til en løsning. MonicaO’Neal er psykolog og ekspert på parforhold. Hun forteller til Prevention at man heller bør si til partneren sin at man trenger en pause fra krangelen enn å avslutte den brått.

5. «Ro deg ned!»

Denne vanlige frasen har ofte helt motsatt effekt, og kan gjøre at partneren din fyrer seg enda mer opp.

— Det du egentlig sier her er at du ikke tolererer at partneren din er sint, sier O’Neal.

6. «Du er en skikkelig idiot/drittsekk/dust»

Psykolog ved Wellspace San Fransisco, Gina Delucca, forteller Huffington Post at man bør unngå å kalle partneren stygge eller nedlatende ting selv om man er sur.

— Denne typen fornærmelser blir ofte brukt som en måte å uttrykke sinne og få den andre personen til å føle seg dårlig, men det kommer ikke til å føre til noen form for konfliktløsning, sier hun.

Delucca råder til at man heller fokuserer på et spesifikt problem eller hvordan personen fikk deg til å føle deg istedenfor å angripe personen.

7. «Vi er ferdige. Jeg gidder ikke dette mer»

Ifølge par- og familieterapeuten Sheri Meyers er dette en av de verste setningene du kan si til partneren din under en krangel.

— Å true med å forlate partneren din er nok det mest sårende du kan si, spesielt hvis du ikke mener det. En ting er å si at man vil ta en pause og få litt avstand, men det er noe annet å si at man vil slå opp, sier hun. 

Les også:  De tre hovedårsakene til at vi krangler med partneren

DEL

FØLG OSS