Gjør comeback: Dette visste du kanskje ikke om Abba

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 09.05-2018
  • Oppdatert: 09.05-2018
Bare The Beatles har solgt flere album enn Abba. Dette bildet ble tatt etter de vant Eurovision Song Contest i 1974. Foto: Olle Lindeborg/EPA

Her er noen morsomme fakta du kanskje ikke hadde hørt om før. 

Popgruppen Abba tok musikkverden med storm i 1974, men ble til fansens fortvilelse oppløst på begynnelsen av 80-tallet.

Siden den gang har de ikke gitt ut noe ny musikk, men i slutten av april kom supergruppen med en gladmelding til fansen: Etter 35 år gjør de comeback.

Les også:  Abba-Björns millionkupp

I en pressemelding fortalte bandet at de hadde spilt inn to nye låter, og at en av dem kommer til å bli fremført av en digital versjon av Abba som skal sendes på NBC og BBC i desember.

Er du en av de som har hørt på Abba gjennom tidene, har vi funnet frem noen interessante fakta om popgruppen. Visste du dette om dem?

1. Kalte seg egentlig «Festfolket»

Ifølge Wikipedia, opptrådte Abba for første gang under navnet Festfolket. Senere tok de navnet Abba, som er en sammensetning av forbokstavene til alle medlemmene i popgruppen.

2. Kledde seg i buksedresser og sølvstøvler av en helt spesiell grunn

Mange trodde kanskje at bandmedlemmene bare kledde seg som de gjorde for å vekke oppsikt, men dette var i følge boken «Abba: The Official Photo Book» for å oppnå skattefordeler. Dersom scenekostymene var såpass eksentriske at man ikke kunne ha de på seg til vanlig, kunne de nemlig trekke utgiftene fra skatten. Det skriver VG.

3. Over 360 millioner solgte album

Abba er den mest sukessrike skandinaviske gruppen noen gang, og har ifølge Wikipedia solgt over 360 millioner album. Bare The Beatles slår dette salgstallet.

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

/

4. Madonna tryglet Abba

Ifølge VG, er popgruppen veldig strenge på å la andre artister bruke melodiene deres. Dette har bare skjedd to ganger, i Fugees sin låt «Rumble In The Jungle» og i Madonnas «Hung Up». Madonna fortalte i ettertid at hun tryglet Abba om å få lov til å bruke deler av hiten «Gimme Gimme Gimme» i sin egen låt.

5. Gjennombruddet

Popgruppen fikk sitt store gjennombrudd under Eurovision i 1974. De vant konkurransen med sangen «Waterloo», som senere ble en stor salgssuksess. Sangen har flere ganger blitt kåret til den beste Eurovision-sangen gjennom tidene.

6. Deler navn med et sjømatprodusent

Ifølge Buzzfeed, er ikke Abba bare navnet på en popgruppe, men også på en svensk sjømatprodusent som har solgt fiskeprodukter siden 1838. Firmaet produserer blant annet sennep- og tomatsild på glass.

7. Flere så på Abba enn på månelandingen

Popgruppen opplevde enorm suksess på slutten av 70-tallet, og i 1976 så flere TV-seere verden over på et program om Abba enn månelandingen i 1969. Det skriver The Guardian.

Les også:  Her er sangen som var mest populær året du ble født

DEL

FØLG OSS