International Sloth Day: Ti ting du ikke visste om dovendyret

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 19.10-2018
  • Oppdatert: 19.10-2018
De bedagelige dovendyrene tar livet som det faller seg. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Visste du at dovendyr pleide å være gigantiske, eller at det vokser alger i pelsen deres? Her er ti morsomme ting du kanskje ikke visste om det sjarmerende dyret. 

Hvert år markeres forskjellige dyr, matretter og steder med en egen dag, og den 20.oktober er det dovendyrets dag. Det var den colombianske organisasjonen Aiunau som startet «International Sloth Day» for å rette oppmerksomhet mot det fascinerende dyret.

Her er ti ting du kanskje ikke visste om dovendyr:

1. De er like late som navnet tilsier

Dovendyr har mange latsabbers drømmelivsstil. De bruker 20 timer i døgnet på å sove, og når de våkner, flytter de seg ikke før de har spist alle bladene som er innenfor rekkevidde.

2. De er gode svømmere

De søte dyrene oppholder seg for det meste oppe i trær, men noen ganger klatrer de ned til bakken for å klatre opp i et nytt tre. De kan også noen ganger bli sett svømmende gjennom elvene i Sør-og Mellom-Amerika, og er faktisk ganske gode svømmere.

3. Dovendyr pleide å være gigantiske

Dovendyrene har forandret seg mye gjennom historien. De er kanskje søte og små nå, men for tusener av år siden fantes det flere arter dovendyr som kunne veie opp mot 3,6 tonn. En av de mest kjente forhistoriske dovendyrartene var arten Megatherium (se bildet nedenfor). Disse artene kan ha dødd ut som følge av klimaforandringer eller at mennesker begynte å jakte på dem.

(Saken fortsetter under bildet)

/

4. To forskjellige typer

Det finnes to grupper dovendyr – tofingrede og trefingrede. På de bakerste føttene har de alltid tre tær, men på de fremste føttene kan de ha enten to eller tre fingre. De tofingrede dovendyrene er litt større og henger oftere opp ned enn de trefingrede dovendyrene.

5. De sover i de merkeligste stillinger

De late dyrene finnes i regnskogen i Sør-og Mellom-Amerika, og sover enten sammenkrøllet som en ball eller hengende fast i en gren.

6. De er einstøinger

Dovendyrene er selvstendige, og prøver ikke engang å få kontakt med andre dovendyr etter og ha sovet i flere timer. Det nærmeste de kommer å være sosiale, er å sove på samme gren som et annet dovendyr.

7. Det vokser alger i pelsen deres

Forskere ved Universitetet i Helsinki fant ut at dovendyrene beveger seg så tregt at det vokser alger i pelsen deres. Dette hjelper dem med å kamuflere seg for andre dyr i regnskogen.

8. De har ekstremt treg fordøyelse

Dovendyrene lever av blader som er vanskelige å fordøye, og det kan det ta opp mot en måned for dem å fordøye ett måltid. Det grønne kostholdet deres er heller ikke spesielt næringsrikt, noe som kan være litt av grunnen til at de er så langsomme. 

9. En spesiell type ørn er deres største fiende

Siden dovendyrene beveger seg så tregt, kan de stå i fare for å bli skadet av andre dyr. Ifølge BBC, er det den såkalte Harpyørnen som utgjør den største trusselen. Denne typen ørn er blant de største og farligste i Amerika.

10. De har veldig lav kroppstemperatur

Dovendyrene har bare 25 prosent muskelmasse, og klarer ikke å skjelve når det er kaldt, ifølge Livescience. Hvis en hunn blir veldig kald og fortsatt ammer barnet sitt, kan barnet dø.

Øvrige kilder: Illustrert Vitenskap, National GeographicNational Geographic Kids, SNL.

DEL

FØLG OSS