Syv måter å takle ensomhet

Emily Reynolds - The Guardian

  • Publisert: 26.10-2018
  • Oppdatert: 26.10-2018
Ensomhet er dessverre veldig vanlig, spesielt blant eldre. Foto: Jacob Lund / Shutterstock / NTB scanpix

Forskning tyder på at ensomhet er dårlig for din fysiske og mentale helse. Men med støtte fra grupper og spesialister, og til og med fra nettet, trenger du ikke å takle ensomheten på egenhånd. 

Anerkjenn hvor mye ensomheten påvirker deg

Ifølge den britiske «Campaign to End Loneliness», kan ensomhet være like skadelig som å røyke 15 sigaretter om dagen. Ensomhet er også forbundet med høyere risiko for å få hjertesykdommer, slag, blodtrykksproblemer og demens. Én studie kampanjen nevner kom frem til at ensomme mennesker «har en 64 prosent høyere sjanse for å utvikle klinisk demens».

Å ha sunne sosiale nettverk, kan derimot forlenge levealderen og redusere risikoen for å utvikle sykdommer, i tillegg til at det kan gjøre at man blir frisk fortere. Helsenorge skriver at flere enn hver femte nordmann føler seg ensomme, noe som tyder på at ensomhet er et stort helseproblem. Å anerkjenne hvor mye ensomheten påvirker deg, er det første steget til å takle problemet.

Les også: Patrick var ensom – én melding forandret alt

Finn ut akkurat hvorfor du er ensom

Veldedighetsorganisasjonen Mind hevder at det er to faktorer som kan gjøre at man blir ensom: Å ikke ha nok sosial kontakt, eller å ikke føle seg forstått, hørt eller ivaretatt av de man har rundt seg. Organisasjonen hevder at man bør finne ut hvilken av disse typene man er – det kan gjøre at du finner ut av hvordan du burde takle ensomheten.

Snakk med noen

Å snakke med venner og familie er en åpenbar og enkel måte å ta tak i problemet, men det kan også hjelpe å begynne med en ny hobby du liker og møte nye mennesker som har de samme interessene som deg. The Campaign to End Loneliness foreslår å gjøre dette gjennom frivillig arbeid, siden det både gjør at man får kontakt med andre og føler at man gjør noe givende.

(Saken fortsetter under)

/

Logg deg på sosiale medier

Å bruke sosiale medier kan selvfølgelig ikke erstatte det å møte venner i det virkelige liv, men det kan hjelpe. Det britiske helsevesenet anbefaler eldre mennesker som er ensomme å holde kontakten med venner gjennom nettsamfunn som Facebook og Twitter. Når dette er sagt, har flere studier også funnet en kobling mellom ensomhet og bruk av sosiale medier, så det er viktig å supplere samtaler på nett med møter i det virkelige liv.

Les også: Derfor er venner viktig i voksen alder

Bruk mer tid på meningsfylt sosial kontakt

Det er bare positivt om du melder deg inn på Twitter eller jobber frivillig, men forskning viser at hvem man tilbringer tiden sin med også betyr mye. En studie fra 2011 kom frem til at eldre mennesker som tilbrakte tid med familien var mindre ensomme enn de som fant på sosiale ting med fremmede. En perfekt unnskyldning til å ringe moren din.

Forandre tankegangen din

Andre studier har vist at det å forandre sin egen tankegang kan være en mer helhetlig måte å takle ensomheten. En studie fra 2010 kom frem til at teknikker som skal forandre dårlige tankemønstre, som for eksempel negative tanker og svart/hvitt-tenkning, var gjennomsnittlig fire ganger mer effektive enn noen andre teknikker. Forskerne som stod bak studien skriver at kognitiv atferdsterapi kan hjelpe, så du kan vurdere å snakke med en psykolog.

Lær deg å trives i eget selskap

For mye alenetid ville gjort de fleste ensomme. Men å lære å trives i eget selskap kan være akkurat like viktig som et godt sosialt liv. Å fylle tiden med hobbyer som interesserer deg og sette pris hva det gir deg, kan hjelpe deg med å bekjempe ensomheten. Å se på film eller spise middag alene høres kanskje ikke så spennende ut, men det kan hende du kommer til å kose deg mer enn du tror. Én studie fra 2015 fant nemlig ut at mange av oss undervurderer hvor mye vi trives i vårt eget selskap

Oversatt av Caroline Furu / Startsiden © Guardian News & Media Limited

Les også: Syv måter å takle smerte

DEL

FØLG OSS