Syv måter å takle stress

Hayley Campbell - The Guardian

  • Publisert: 02.11-2018
  • Oppdatert: 02.11-2018
Langvarig stress kan gjøre deg anspent og utslitt, men heldigvis finnes det grep du kan ta selv for å redusere stresset. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Dra på trening, legg vekk mobilen før du skal sove og spis sunt – her er de beste rådene for å gi kropp og sinn en pause. 

1. Finn grunnen til at du er stresset

Hvis du har problemer med anspente muskler, trøtthet, hodepine eller migrene, er det ganske sannsynlig at det kommer av stress. Er du stresset på grunn av jobben din, forholdet ditt, livssituasjonen din eller noe annet? Man kan dele problemer inn i tre kategorier: De med en praktisk løsning, de som blir bedre over tid og de som er utenfor din kontroll. Fokuser på den første typen problemer, og ignorer de andre.

Les også:  Stress kan krympe hjernen din før du har fylt 50

2. Beveg deg nok

Trening kurerer ikke stress, men det kan hjelpe å «rense» hodet og få litt kontroll over situasjonen. Prøv noe nytt: Yoga kan være avslappende, mens boksing kan gjøre at du får ut sinne og frustrasjon. Unngå å forverre problemet med alkohol, røyk og koffein. Disse tingene løser ikke problemet, og vil bare få deg til å føle deg fysisk og mentalt verre på lang sikt.

3. Snakk om det

Hvis du er åpen for å få råd av andre, finn en venn du kan «klage» til. Venner kan fungere som en støttegruppe, og det kan hende de foreslår løsninger du ikke har tenkt over enda. Noen ganger kan det være vanskelig å finne en enkel vei ut av en situasjon når man står midt oppi den.

4. Legg vekk mobilen

Dette betyr ikke at du skal sette mobilen på lydløs og bruke den mindre – alle vet at det ikke er en ordentlig løsning. Legg mobilen i en skuff en time før sengetid og ignorer den helt mens du tar deg et bad, ser på en film eller leser en bok. På denne måten kommer du ikke til å kunne sjekke jobbmailen eller sammenligne deg med andre på sosiale medier. Pust.

Les også: Syv måter å takle ensomhet

5. Rydd opp i tankene dine

Du kan være så skeptisk du bare vil, men forskning har funnet overbevisende argumenter for at meditasjon kan redusere stress på bare åtte uker. Meditasjon reprogrammerer hjernen så du får mer kapasitet til å takle stress før begeret renner over. Det finnes mange apper du kan bruke for å lære deg meditasjon. Én av dem heter Headspace, og er designet for dem som ikke har meditert så mye før.

6. Skriv en liste

Å ha for mye å gjøre kan gjøre at du begynner å vimse rundt, for når du beveger deg fortere, kan det føles ut som du får utført mer – men dette stemmer ikke alltid. Lag en liste over alt du må gjøre. Gjør de store, viktige tingene til slutt, etter du har utført de små tingene. På denne måten kommer du til å føle deg bedre innen du må gjøre de store og viktige tingene.

7. Spis sunt og drikk vann

Det har blitt bevist at hva man spiser på virker humøret, og alle vet at godfølelsen man får av å spise pizza bare varer inntil pizzaen er spist opp. Søppelmat gjør at du blir sløv og takler stress dårligere, så hold deg til mat med høyt innhold av fiber, langsomme karbohydrater, frukt og grønnsaker. Prøv derimot å unngå matvarer med mye fett, koffein og sukker.  

Oversatt av Caroline Furu / Startsiden © Guardian News & Media Limited

Les også:  «Junk food» øker risikoen for depresjon

DEL

FØLG OSS