Det som skjer rundt en konsert med Taylor Swift er like gjennomtenkt som selve sceneshowet. I tillegg til bodene som selger t-skjorter og andre effekter, er det også egne selfie-boder og ansatte som deler ut lysende armbånd. Da Swift opptrådte i Rose Bowl i Los Angeles 18. mai kunne fansen se videoklipp fra lydprøvene hennes i én av bodene.
Det de ikke visste var at et kamera utstyrt med programvare for ansiktsgjenkjenning tok bilder av dem, og brukte bildene til å søke gjennom en database over hundrevis av såkalte stalkers, folk som følger etter Swift og gir henne uønsket oppmerksomhet. Det skriver Rolling Stone.
Trenger ikke å opplyse om overvåkning
Mike Downing er sjef for sikkerheten i Oak View Group, et firma som bistår konsertarenaer som Madison Square Garden og Forum i LA. Han ble invitert til Rose Bowl for å overvære en demonstrasjon av ansiktsgjenkjennings systemet av systemets produsent, og fortalte om det i Rolling Stone.
– Alle som kom forbi stoppet opp og stirret på det, og dermed begynte programvaren å jobbe, forklarte Downing.
Enkelte har gitt uttrykk for bekymring med tanke på personvern, spesielt med tanke på eierskap og lagring av bildene. Men, siden konserter teknisk sett er private arrangementer, er ikke Taylor Swift pliktig å opplyse de som har kjøpt billetter om at de kan bli overvåket. The Guardian har kontaktet Swifts representanter for en kommentar.
Ble truet med voldtekt og drap
Taylor Swift har en rekke stalkers. I september fikk Eric Swarbrick, som siden september 2016 har trakassert henne med trusler om voldtekt og drap, besøksforbud. I april ble 38 år gamle Julius Sandrock arrestert utenfor Swifts hjem i Beverly Hills. Han hadde på seg maske, hadde kniv i bilen og fortalte politiet at han hadde kjørt fra Colorado for å besøke artisten. Sandrock fikk besøksforbud i mai.
I mai ble også Mohammed Jaffar dømt til seks måneder i fengsel og fem års prøvetid for innbrudd, etter å ha dukket opp i og ved Swifts bosted i New York fem ganger i løpet av to måneder.
Bruken av ansiktsgjenkjenning ved offentlige arrangementer er økende. Ticketmaster har investert i det nystartede selskapet Blink Identity, som jobber med systemer som guider fans inn på konsertsteder mer effektivt, og også skal motarbeide svartebørssalg av billetter. Det israelske selskapet AnyVision, som jobber med kunstig intelligens, har sagt at de samarbeider med en konsertarena i London.
Kontroversielt hjelpemiddel
I april brukte politiet i Kina ansiktsgjenkjenning i arrestasjonen av en mann på en konsert med artisten Jacky Cheung i Nanchang. Den 31 år gamle mannen, som var ettersøkt for «økonomisk kriminalitet», ble funnet blant 60 000 konsertgjengere.
FN kritiserte nylig politiet i Wales for bruken av ansiktsgjenkjenning under en demonstrasjon, og kalte det det et unødvendig virkemiddel mot en ikkevoldelig demonstrasjon. Organisasjonene Liberty og Big Brother Watch har gitt sin støtte til to rettssaker mot politiet i Wales og London for bruken av automatisk ansiktsgjenkjenning.
Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter / Startsiden © Guardian News & Media Limited