Syv måter å få bedre selvtillit

Amy Sedghi - The Guardian

  • Publisert: 25.01-2019
  • Oppdatert: 25.01-2019
Mange føler på dårlig selvtillit før presentasjoner eller blant ukjente mennesker. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Vær bevisst på hva du sier til deg selv, sett realistiske mål, tren regelmessig – og prøv deg på hagearbeid. 

Tenk over hvordan du snakker til deg selv

Hvordan vi verdsetter og oppfatter oss selv, blir ofte knyttet til hva slags barndom vi har hatt. En ny og omfattende studie kom frem til at miljøet man vokser opp i (oppdragelse, kognitiv stimuli og omgivelsene hjemme) har en langsiktig påvirkning på selvtilliten. Dette gjaldt spesielt de første seks årene av barnets liv. Studien fulgte nærmere 9000 amerikanske deltakere fra de ble født til de fylte 27 år.

Det første steget til å oppnå en sunn selvtillit som voksen, er å utfordre de negative teoriene du har om deg selv, for eksempel ved å skrive ned selvkritiske tanker og bevis på at de ikke er riktige, eller ved å snakke til deg selv på samme måte som du ville gjort til en venn. Det skriver britiske NHS.

Ikke sammenlign deg med andre

Klinisk psykolog Linda Blair, forteller at det er umulig å få et riktig syn på andre mennesker ut ifra hvordan de fremstår på sosiale medier.

– Du sammenligner deg med en fantasi, og det kommer til å føre til unødvendig strev eller skuffelse, sier hun.

Videre råder hun til å fokusere på hva du selv vil oppnå. Et annet råd er å kvitte deg med ordet «burde».

–  Folk kan legge mye anstrengelse i hva de tror andre vil ha eller forventer av dem, noe de kan ha mistolket. Dette er en oppskrift på å bli ulykkelig, sier hun.

Sett realistiske mål

Å strekke deg etter overambisiøse mål kan gjøre at du får deg et nederlag og knuser selvtilliten din selv om du har kommet langt på vei. Følelsen av måloppnåelse er viktig for å beholde stoltheten, sier Blair, og foreslår at man heller setter seg mindre delmål.

(Saken fortsetter under)

/

Utfordre deg selv

Selv om det er behagelig å holde seg inne i komfortsonen, kan dette slå tilbake på deg i det lange løp, sier Chris Williams, professor ved universitetet i Glasgow.

– Dette lærer deg at man ikke alltid bør unngå situasjoner for å takle dem, sier han.

Bare tenk på hvor bra du føler deg når du har utfordret deg selv.

Ta vare på deg selv

Lav selvtillit kan noen ganger gjøre at man forsømmer sin fysiske helse. Den psykiske helseorganisasjonen Mind anbefaler at man vurderer hva slags forhold man har til stress, trening, søvn, kosthold, medisiner og alkohol. Å finne måter å slappe av på og ta tak i eventuelle problemer man har med kosthold eller avhengighetsskapende midler kan ha en betydelig effekt på hvordan du føler deg.

Trening

Det er bevist at fysisk aktivitet kan ha en positiv påvirkning på selvtillit og velvære. En studie fra 2016 kom frem til at fysisk aktivitet, hvor veltrent man føler seg og hvilket kroppsideal man har spiller en viktig rolle når det kommer til selvtillit, og anbefalte at «regelmessig fysisk aktivitet bør anbefales, spesielt til voksne som har lav selvtillit».

Prøv deg på hagearbeid

En studie publisert i tidsskriftet Journal of Public Health i 2005 kom frem til at hagearbeid på en tildelt hageflekk påvirket humør og selvtillit betydelig. Hvis du ikke har en hage selv, søk etter grupper som driver med hagearbeid på nettet. 

Oversatt av Caroline Furu / Startsiden © Guardian News & Media Limited

DEL

FØLG OSS