Ny rapport: Dobbelt så mange eldre føler seg utrygge på nett

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 28.01-2019
  • Oppdatert: 28.01-2019
Det er ikke alltid så lett å henge med i den teknologiske utviklingen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

De eldre i samfunnet er positive til ny teknologi, men føler seg også mest utrygge på nettet. 

Det kommer frem i en ny rapport om nordmenn og digital sikkerhetskultur. Det er Bjarte Malmedal, cybersikkerhetsekspert hos Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), som har utarbeidet den omfattende rapporten.

Ut i fra resultatene, kan man se at de over 55 er mer usikre på nettbruk enn de yngre generasjonene. Men det er ikke viljen det står på. Ifølge Malmedal, vil de eldre gjerne følge med på den teknologiske utviklingen.

Les også: Nordmenn urolige for sikkerheten på nett

– De eldre vil være på nett, og er blant de som er mest positive til ny teknologi. Samtidig blir de på mange måter en glemt digital generasjon fordi storsamfunnet på langt nær er flinke nok til å gi dem helt grunnleggende kompetanse for en trygg digital hverdag, forteller han i en pressemelding.

Utvikler gratis kurs i nettbruk

Rapporten viser blant annet at det er de over 55 år som føler seg minst i stand til å vurdere hva som er trygt og utrygt på nett. Fire av ti nordmenn i denne aldersgruppen svarte at de følte på denne usikkerheten, mens bare to av ti mellom 18 og 54 år følte det samme.

Det kom også frem at de eldre er dårligst på bruk av sikre passord, men at de er veldig redd for virus og flinke til å bruke antivirusprogrammer.

Malmedal mener at eldre trenger opplæring i informasjonssikkerhet for å bli tryggere på nett. NorSIS har allerede utviklet et gratis kurs som alle kan ta for å lære seg mer, og jobber nå med et kurs spesielt utviklet for eldre.

– Helt avgjørende

– Det er helt avgjørende, i en tid hvor stadig flere offentlige og private tjenester blir heldigitale, å kunne føle seg trygg på nett. Vi er derfor, med støtte fra myndighetene, i ferd med å lage et gratis opplæringskurs tilpasset denne aldersgruppen, sier han.

Kurset utvikles i samarbeid med Seniornett, som jobber med å inkludere de eldre i den digitale hverdagen.

Les også: – Vi må ta livet av myter om eldre arbeidstakere

Ifølge rapporten, har bare 18 prosent over 55 år fått opplæring i informasjonssikkerhet i løpet av de siste to årene.

En studie publisert tidligere denne måneden, viste også at de over 65 år deler flere falske nyheter enn de yngre. Studien fulgte 2711 amerikanske Facebook-brukere gjennom presidentvalgkampen i 2016. 

Likte du denne artikkelen? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!

DEL

FØLG OSS