Syv måter å få seg nye venner

Amy Sedghi - The Guardian

  • Publisert: 15.02-2019
  • Oppdatert: 15.02-2019
Gode venner er helt essensielt for livskvaliteten. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Allerede når man er 25 år, begynner antall venner å synke. Men å knytte nye, langvarige bånd trenger ikke å være så vanskelig. 

Identifiser mulighetene rundt deg

Vi lar sjanser til å få nye venner gå fra oss hver dag, sier Kate Leaver i sin bok «The Friendship Cure». Hun oppfordrer til at man bør smi mens jernet er varmt.

– Istedenfor å stå og småprate med naboen, be naboen inn på besøk og bli kjent. Istedenfor å forlate festen uten å gi kontaktinformasjonen din til den du har snakket med, legg til personen som venn på Facebook og spør om dere skal ta en kaffe en gang … Du kommer til å bli overrasket over hvor mange potensielle nye venner som allerede finnes i omgangskretsen din, sier hun.

Bruk interessene dine

Å bli med i en gruppe, klubb eller klasse er en effektiv måte å møte nye mennesker.

– Å gå sammen om en delt aktivitet, et prosjekt eller et mål er en opplevelse som kan gjøre at man får tettere bånd, sier terapeuten Miriam Kirmayer.

Prøv deg på en utfordring eller ferdighet du brenner for, for da kommer du til å ha det gøy og være mer komfortabel med å starte en samtale.

Les også: Venner kan også slå opp med deg

Tillat deg selv å være sårbar

Det kan være skummelt å prøve og få seg nye venner. Hva om du blir avvist? Leaver og Kirmayer sier at en viss grad av sårbarhet er nødvendig for å innlede nye vennskap. For å si det enkelt, så hjelper det ikke å holde alt for deg selv. Å dele anbefalinger eller la andre ta del i planene dine hjelper deg med å bygge nærhet og tillit, sier Kirmayer.

Bruk sosiale medier i tillegg

Sosiale medier kan være veldig gunstig for å få nye venner i voksen alder, sier Kirmayer. Hun foreslår apper som Bumble BFF og Meetup hvor man kan bli kjent med nye mennesker og avtale å møtes. Når det er sagt, bør man ikke erstatte bruk av sosiale medier med møter i det virkelige liv.

– Jo mer vi bruker disse appene, jo mindre øvelse får vi på samtalene og opplevelsene som virkelig gjør at vi knytter nære bånd, i motsetning til overfladiske bekjentskaper, sier hun.

Meld deg inn i et kor

En studie utført av Oxford University viste at synging kan gjøre at man «bryter isen» og blir kjent med fremmede fortere. Studien ble publisert i tidsskriftet Royal Society Open Science i 2015. På Norges Korforbund sine nettsider, kan du se alle korene som finnes der du bor.

Les også: Syv måter å takle ensomhet

Ikke anstreng deg for mye

Når vi blir eldre, forandrer vennskapene våre seg. Ifølge en studie fra 2016, har de fleste av oss aller flest venner i en alder av 25. Hvis man prøver å få seg nye venner i voksen alder, anbefaler psykolog Linda Blair at man ikke bør legge for mye press eller forvente for mye av den andre personen.

Still spørsmål og vær en god lytter

Forfatteren Kate Leaver anbefaler at man stiller «bedre, mer undersøkende spørsmål» og lytter aktivt. Det betyr ikke at du skal gå rundt og avhøre folk, men å vise genuin interesse for en person og høre på svarene deres kan gjøre at du knytter meningsfulle bånd.

Oversatt av Caroline Furu / Startsiden © Guardian News & Media Limited

DEL

FØLG OSS