Fylte 82 år: Her er noen av kong Haralds beste sitater

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 21.02-2019
  • Oppdatert: 22.02-2019

I 28 år har Norge vært så heldig å ha en konge som byr på kloke ord, visdom og humor. Les noen av Kong Haralds beste sitater gjennom tidene. 

Kong Harald har vært Norges konge siden 1991, og nylig fylte han 82 år. Men selv om han begynner å tre inn i de eldres rekker, ligger han ikke på latsiden av den grunn.

Les også: Kong Harald får fortsette som konge

I fjor var han og dronning Sonja på statsbesøk i Kina og Argentina, og i mars går turen til Chile. Der skal kongeparet møte landets president Sebastián Piñera og markere 100 år med diplomatiske forbindelser mellom Norge og Chile.

Kalte dronningen et troll

I de 28 årene kongen har reist rundt og holdt taler, har mange fått øynene opp for hans uhøytidelige sans for humor. Et eksempel var da han spøkefullt sammenlignet dronning Sonja med stedsnavnet «Troll» under et nyttårsintervju med NRK i 2014.

Faktisk har kongen bydd på så mange morsomme, inspirerende og kloke sitater opp gjennom årene, at forfatteren Morten Malmø skrev en bok kalt «Gullkorn fra Kong Harald V» i 2014.

Med hjelp av boken har vi funnet frem noen av kongens beste sitater gjennom tidene. Les og se dem nedenfor!

Om sin egen bortgang:

– Som dere har skjønt, er ryktet om min bortgang betydelig overdrevet – selv om landets redaksjoner fikk et litt annet inntrykk i september.

Fra den årlige stortingsmiddagen i 2017. Kongen refererte til en artikkel fra NTB som ble sendt ut ved en feil det samme året.

SE VIDEO HER: 

Om å være gjennomsnittlig:

– Det alminnelige og gjennomsnittlige er ofte bra nok. Ingen har rett til å kreve at en alltid er perfekt, ikke engang en selv.

Fra nyttårstalen i 2000.

Om boken om dronning Sonja:

– Jeg må innrømme at jeg har lest boken med stor interesse. Endelig begynner jeg å forstå kvinnen som har betydd så mye for meg, og som jeg har levd sammen med så lenge. Noen vil kanskje bemerke at det var da sannelig på tide. Men noen av oss menn er kanskje litt langsomme.

Fra den årlige stortingsmiddagen i 2012.

Om mangfold blant nordmenn: 

– Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting. Nordmenn liker Grieg og Kygo, Hellbillies og Kari Bremnes. Med andre ord: Norge er dere. Norge er oss.

Fra sin egen tale under slottets hagefest i 2016.

SE VIDEO HER:

Om å være et medmenneske:

– Vi er alle ansvarlige for at vi selv og våre medmennesker kan leve verdige liv. Dette ansvaret er ikke noe vi får – det er noe vi tar.

Fra nyttårstalen i 2008.

Om skjebnen:

– Ingen kan råde over liv og død. Men vi kan verne og beskytte.

Fra nyttårstalen i 2010. 

Om den kongelige rollen: 

– Møtene med folket er noe av det beste med å være konge.

Fra et intervju med TV 2 i 2001.

Om stortingsrepresentantenes bruk av Pokémon GO: 

– Det vi derimot ikke var klar over, er at Slottsparken huser mange attraksjoner som gir gode poeng i Pokemon GO. Til glede for Stortingets representanter, slik jeg har skjønt det.

Fra den årlige stortingsmiddagen i 2016. 

Om å pensjonere seg: 

– Jeg har en avtale med barna mine om at de skal si fra hvis jeg blir helt gal og at det er på tide å gå av.

Kilder: «Gullkorn fra Kong Harald V», BA, NRK.

SE VIDEO: Kong Harald i 2016: – Vi kan ikke ta imot hele Afrika i Europa:

 SE VIDEO: Kjærlighetshistorien om kong Harald og dronning Sonja:

DEL

FØLG OSS