Fylte 83 år: Her er noen av kong Haralds beste sitater

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 21.02-2019
  • Oppdatert: 21.02-2020

I nesten 30 år har Norge vært så heldig å ha en konge som byr på kloke ord, visdom og humor. Les noen av kong Haralds beste sitater gjennom tidene. 

Kong Harald har vært Norges konge siden 1991, og fredag fylte han 83 år.  I de 29 årene kongen har reist rundt og holdt taler, har mange fått øynene opp for hans uhøytidelige sans for humor. 

Et eksempel var da han spøkefullt sammenlignet dronning Sonja med stedsnavnet «Troll» under et nyttårsintervju med NRK i 2014.

Han er heller ikke redd for å snakke om de tunge tidene i livet. I nyttårstalen sin i 2019 tok han opp Ari Behns dødsfall, og etterpå ble talen hyllet som «et poetisk mesterverk».

Les også: Aktiv konge fyller 83 år

Faktisk har kongen bydd på så mange inspirerende og kloke sitater opp gjennom årene, at forfatteren Morten Malmø skrev en bok kalt «Gullkorn fra kong Harald V» i 2014. 

Med hjelp av boken har vi funnet frem noen av kongens beste sitater gjennom tidene. 

Om Ari Behns bortgang: 

– Av og til er ikke livet til å holde ut. For enkelte blir det så mørkt at ingenting hjelper. Ikke engang kjærligheten til sine aller nærmeste. Noen ser ingen annen utvei enn å forlate livet. De som står igjen må leve videre. Fattigere – uten den de var glad i.

Fra nyttårstalen i 2019. 

SE VIDEO HER: 

Om å være gjennomsnittlig:

– Det alminnelige og gjennomsnittlige er ofte bra nok. Ingen har rett til å kreve at en alltid er perfekt, ikke engang en selv.

Fra nyttårstalen i 2000.

Om boken om dronning Sonja:

– Jeg må innrømme at jeg har lest boken med stor interesse. Endelig begynner jeg å forstå kvinnen som har betydd så mye for meg, og som jeg har levd sammen med så lenge. Noen vil kanskje bemerke at det var da sannelig på tide. Men noen av oss menn er kanskje litt langsomme.

Fra den årlige stortingsmiddagen i 2012.

Om mangfold blant nordmenn: 

– Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting. Nordmenn liker Grieg og Kygo, Hellbillies og Kari Bremnes. Med andre ord: Norge er dere. Norge er oss.

Fra sin egen tale under slottets hagefest i 2016.

SE VIDEO HER:

Om å være et medmenneske:

– Vi er alle ansvarlige for at vi selv og våre medmennesker kan leve verdige liv. Dette ansvaret er ikke noe vi får – det er noe vi tar.

Fra nyttårstalen i 2008.

Om skjebnen:

– Ingen kan råde over liv og død. Men vi kan verne og beskytte.

Fra nyttårstalen i 2010. 

Om den kongelige rollen: 

– Møtene med folket er noe av det beste med å være konge.

Fra et intervju med TV 2 i 2001.

Om stortingsrepresentantenes bruk av Pokémon GO: 

– Det vi derimot ikke var klar over, er at Slottsparken huser mange attraksjoner som gir gode poeng i Pokemon GO. Til glede for Stortingets representanter, slik jeg har skjønt det.

Fra den årlige stortingsmiddagen i 2016. 

Om å pensjonere seg: 

– Jeg har en avtale med barna mine om at de skal si fra hvis jeg blir helt gal og at det er på tide å gå av.

Kilder: «Gullkorn fra Kong Harald V», BA, NRK.

SE VIDEO: Kong Harald i 2016: – Vi kan ikke ta imot hele Afrika i Europa:

 SE VIDEO: Kjærlighetshistorien om kong Harald og dronning Sonja:

DEL

FØLG OSS