Eirin (26) ble født som gutt – nå deltar hun i Miss Norway

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 20.03-2019
  • Oppdatert: 20.03-2019
26-åringen vil formidle mangfold gjennom Miss Norway.Foto: Tina Bergersen/Tinabergersen.com

– Jeg konkurrerer som en transseksuell, en innvandrer, en tannlegestudent og en «thaikvinne».

Eirin Grinde Tunheim (26) ble født i Thailand, men flyttet til Norge som 12-åring. Den unike historien hennes ble først omtalt av TV2.

Tunheim ble født som gutt og het tidligere Grin Tuai-Tun. Hun vokste opp i fattige kår i Thailand, hvor hun bodde sammen med faren og hans familie. Allerede som liten gutt, skjønte Eirin at hun ville skifte kjønn.

Les også: Flere kvinner og økt mangfold i kongressen

– Siden jeg kan huske har jeg alltid skjønt at jeg er en jente. Men levemåten og skolen tvang meg til å kle og oppføre meg som en gutt. På skolen visste alle hva jeg var. De behandlet meg som ei jente, forteller hun til Startsiden.

I 2006 giftet moren hennes seg med en norsk mann, og tok med seg Eirin til Norge. I Thailand måtte hun jobbe i grønnsakshager for 60 øre om dagen og familien slet for å få endene til å møtes.

(Saken fortsetter under) 

Mensa-medlem og tannlegestudent

Å flytte til Norge var naturligvis en stor omveltning. Eirin forteller at kulturen og skolesystemet er blant de største forskjellene på å bo i Norge og Thailand.

– Thaisamfunn er veldig åpent og avhengig av hverandre. Der besøker vi hverandre hele tiden og hele dagen. I Norge må vi avtale. Det koster penger å drive med aktiviteter i Norge. Derimot er det gratis å spille fotball og idretter i Thailand, sier hun.

Eirins vanskelige oppvekst har gjort at hun har blitt vant til å jobbe hardt for å nå målene sine. Og det kan man trygt si at hun har; 26-åringen er nå tannlegestudent ved Universitetet i Tromsø og medlem av Mensa.

27. juli går Miss Norway av stabelen, og vinner hun skal Eirin representere Norge i Miss Universe. Gjennom konkurransen vil hun vise mangfold og utfordre negative stereotypier.

(Saken fortsetter under)

Vil utfordre fordommene

– Jeg står her som en representant for diversitet, mangfold. Jeg konkurrerer som en transseksuell, en innvandrer, en tannlegestudent og en «thaikvinne», sier hun, og legger til:

– Mange oppfatter thaikvinner som et negativt begrep på grunn av tidligere erfaring fra Pattaya eller Phuket. Jeg står her og skal fortelle at thaikvinner driver lite med slike aktiviteter til tross for hva folk tror.

Les også: Russisk modellbyrå ansetter bare modeller over 45 år

Eirin har mange hjertesaker hun brenner for. Hun drømmer blant annet om å åpne et bibliotek i byen hun vokste opp i, og bekjempe fattigdom.

– Å jobbe mot fattigdom er en sak jeg bryr meg om. Det er skummelt å være der selv. Jeg er så takknemlig for i det hele tatt å få en mulighet til å komme hit til Norge. Livet står på spill hele veien, sier hun. 

Husker du denne? Her kåret programlederen feil Miss Universe-vinner: 

DEL

FØLG OSS