MGP fyller 60 – feirer med landsdelsfinaler og talentspeiding

NTB

  • Publisert: 26.06-2019
  • Oppdatert: 26.06-2019
Nora Brockstedt under øvelsen til Voi-Voi i Melodi Grand Prix i 1960.Foto: AP / SCANPIX

Melodi Grand Prix-sjef Stig Karlsen leter etter ukjente talenter og fengende låter til neste års show. – Kom igjen å søk, dette er en unik sjanse, sier han.

Fristen for å sende inn bidrag er 31. juli – og alle som vil kan prøve seg.

– Det er ikke først gang vi har åpen innsending. Det har vi holdt på med en stund. Men vi går enda sterkere til verks nå – for å motivere distriktene til å komme på banen med sine dyktigste talenter, sier Karlsen.

Neste år blir det nemlig en oppdeling av Norge i tiden fram til finalen: Nord-Norge, Midt-Norge, Vest-Norge, Øst-Norge og Sør-Norge skal alle få sine delfinaler. Vinneren fra hver delfinale går videre.

Les også: Tilbakeblikk: Norges vinnerlåter i Eurovision

– Vi hører på absolutt alt som kommer inn og behandler det med respekt, fortsetter MGP-sjefen til NTB, og understreker at dette er en unik mulighet. Det er nemlig ikke hver dag man har sjansen til å være med på verdens største musikk-konkurranse. Karlsen fremholder også at det blir ekstra stas å være med neste år når det er duket for feiring av 60-årsjubileet.

Ti artister får plass i den endelige finalen i 2020, og halvparten av disse blir valgt ut av en fagjury.

– Så gjenstår det å se hvilke fem artister som går videre fra hver landsdel. Har du noe liggende i en skuff som du har trua på, så kom igjen! Veldig mange brenner inne med ting, og da blir det jo aldri noe ut av det. Dette er din sjanse, fortsetter produsenten – som har vært del av MGP-sirkuset siden 2016.

(Saken fortsetter under) 

/

Egenart er populært

Men Karlsens forhold til musikk-konkurransen går mye lenger tilbake.

– Det er ingen andre underholdningsshow som har eksistert så lenge. MGP er et fenomen som knytter oss sammen. Eurovision arrangeres rundt 17. mai-tider og skaper feststemning, sier produsenten – som husker følelsen av lørdagskveld med hjemmelaget pizza og MGP på TV. Som sjuåring bygget han MGP-scene – av lego.

– Nå som vi sitter mye på hver vår skjerm er det ekstra viktig at vi har noen årlige begivenheter og folkefester, noe som samler oss og gir oss felles minner, mener han. Og kan fortelle at analyser viser at den største seergruppa til MGP er i alderen 12–29 år. Han legger til at når man i 2019 har rundt 1 million seere, et tall som for øvrig har holdt seg stabilt i mange år, så sier det sitt om konseptets popularitet.

Les også: KEiiNO vant Melodi Grand Prix

– Vi skal fortsette å lage noe folk virkelig liker. Vi ønsker å lage fest og moro samtidig som det skal være kvalitetsmusikk som sendes. Vi må balansere dette så det blir både fargerikt og seriøst.

Dersom han skal gi noen råd til aspirerende MGP-stjerner, så er det å sende inn en låt som på en eller annen måte representerer noe eget.

– Vi ser at de fleste vinnerlåtene har noe litt unikt ved seg. Og artister som beholder sitt eget særpreg oppi all viraken, som klarer å være tro mot eget uttrykk, kommer ofte godt ut.

(Saken fortsetter under) 

/

Kontroverser

Karlsen tror ikke man skal være så redd for å hive seg med i Melodi Grand Prix. Han viser til at svært mange kjente artister har startet her. Eller kommet tilbake hit. Her er det både takhøyde og varme, sier sjefen sjøl – som håper å kunne presentere et knippe både kjente og ukjente artister når teppet går opp for låt-konkurransen – for 60. gang.

– Det er utrolig spennende å lete etter nye og ukjente talenter, plutselig står man der og forstår at man har funnet gull.

Les også: Femteplass i Eurovision: – KEiiNo er kommet for å bli

Men til sjuende og sist er det folket som skal kåre vinneren.

– Å vinne folket, det er alltid det overordnende målet. Derfor føler vi at Keiino gikk seirende ut av Eurovision. De fikk tross alt flest publikumsstemmer.

– Så er vi forberedt på at det blir både kontroverser og diskusjoner – også neste år. Få stiller seg helt likegyldig til MGP og Eurovision, og det er i grunnen et stort hederstegn!

Karlsens beste MPG-minner:

* I 2013 sang Margaret Berger «I Feed You My Love». Denne drivende elektronikalåten sier noe om hvilken utvikling musikken og MGP har vært igjennom siden Nora Brockstedt vant den første norske finalen. Det gjorde hun med «Voi Voi» i 1960.

* Det å være i Stockholm med Agnete, som vant den norske finalen med «Icebreaker» i 2016, er et spesielt og sterkt minne. Hun gikk igjennom en vanskelig periode og røk også ut i semifinalen. Men vi satt tilbake med en følelse av at hun klarte å snu alt til noe positivt. Det ble en seier for henne, det at hun sto så bra i det.

* Teamet som jobber med MGP-artistene ønsker det beste for dem. Det var derfor kjempestas å være med på Keiinos reise. De vant virkelig publikum, gikk rett inn på toppen av VG-lista og «Spirit in the Sky» ble strømmet som få andre Eurovision-låter. Det går inn i historien som intet annet enn en stor seier.

Se KEiiNOs opptreden under Eurovision her: 

DEL

FØLG OSS