Ingmar Bergman feiret i 84 land i året viet ham

NTB

  • Publisert: 09.07-2019
  • Oppdatert: 09.07-2019
Ingmar Bergman og Liv Ullmann i 1968. Foto: AFP

14. juli ville Ingmar Bergman ha fylt 101 år. Det innebærer at Ingmar Bergman-året, feiringen av 100-årsjubileet for hans fødsel, er over.

Det melder Ingmar Bergman-stiftelsen, som nå er klar med oppsummeringen av feiringen – som manifesterte seg i tusenvis av arrangementer verden over.

– Da året begynte, kunngjorde vi offentlig at vårt mål var at Bergman 100 skulle bli den mest betydningsfulle hyllesten av en enkelt filmskaper noensinne. Resultatet overskred våre største forventninger, fastslår styreleder for stiftelsen, Jan Holmberg, i forordet til den skriftlige oppsummeringen.

Les også: Bjørns reisetips: I Bergmans fotspor

Ingmar Bergman-året ble markert i mer enn 84 land. Mer enn 7.700 kinovisninger av filmene hans gikk av stabelen. 74 teateroppsetninger av Bergman ble laget i 2018. Forestillingene ble vist på teatre i 34 forskjellige land, for 600.000 publikummere.

550 cinematek, festivaler og vanlige kinoer viste Ingmar Bergmans filmer i løpet av fjoråret. Bare i New York besøkte 15.000 Film Forum-husets retrospektive visning, mens 23.000 så Bergman-filmer under filmfestivalen i Taiwan. I Sverige så 600.000 TV-seere «Fanny og Alexander» i desember.

Les også: Ullmann: – Ingmar Bergman ga meg trygghet

En av de norske begivenhetene var da Liv Ullmann stilte opp i Cinemateket i juni i fjor, og snakket om sitt forhold til den legendariske filmregissøren i forbindelse med en visning av «Høstsonaten».

– Jeg kunne vært med på enormt masse, over hele verden. Plutselig trakk jeg meg fra det aller meste. Det blir for mye for meg, og for mye for han også, hvis han legger merke til det, sa Liv Ullmann ifølge Dagsavisen.

Se trailer til filmen «Liv & Ingmar» fra 2012:

DEL

FØLG OSS