Anne B. Ragde vil helst snakke om «Datteren»

NTB

  • Publisert: 06.09-2019
  • Oppdatert: 06.09-2019
Berit RoaldNTB scanpix

Anne B. Ragde slipper sin siste roman i Neshov-serien, «Datteren», fredag. Samtidig kommer hun seg til hektene etter sommerens hjerneslag.

Forfatter Anne B. Ragde gjør det klart via forlaget: Hun vil helst snakke om boken, om «Datteren». Boken som nøster sammen trådene til de nå seks bøkene i Neshov-serien – som nærmest er blitt folkelesning. Men hun svarer imøtekommende på NTBs spørsmål om hvordan hun har det akkurat nå.

Les også: Linda Hamilton fra «Terminator» har levd i sølibat i 15 år

– Jeg har det etter forholdene bra. Jeg begynte å lese intenst bare 10 dager etter slaget, det hjalp meg voldsomt. Tror jeg.

Hun sier at hun foreløpig ikke vet hvor lang tid det vil gå før hun kan sette seg til tastaturet igjen.

– Foreløpig bare leser jeg, og koser meg med det, slår hun fast.

Mange vil kanskje tenke at ut av den nye sykdomserfaringen vil det komme noe litterært. Til dette svarer Ragde at det i så fall må passe inn i historien som helhet.

Les også:Victorias 18 fadderbarn: Slik holder hun kontakten med alle

– Å skrive noen sykebok ligger ikke helt for meg, fremholder forfatteren – som har avlyst alle planer om opptredener og lanseringsarrangementer inntil videre. Med ett unntak:

– Jeg gleder meg stort til bokbad på Biblioteket i Trondheim lørdag kveld 14. september. Det blir den eneste opptredenen i høst. Resten av tida blir hvile og trening. Eller trening og hvile. Det kommer an på øyet som ser, skriver hun i mail til NTB.

– Livet er aldri perfekt

Anne B. Ragdes Neshov-serie startet opp med «Berlinerpoplene» i 2004 og er blitt en av Norges mest populære romanserier gjennom tidene. Den er også blitt smidd om til levende fjernsynsbilder og har gått til scenen.

Når boken «Datteren» nå melder seg, sier Ragde at det var karakteren Torunn selv som ikke ga slipp.

Les også: Ozzy Osbourne: - Et av de verste årene i livet mitt

– Fordi hun er så urolig! Og liksom ikke føler at ting henger på greip. Det beskriver jeg i begynnelsen av boka. Hva skal til? Hva vil få henne til å føle at ting henger sammen, både det at her på Neshov er det hun som bor, og at jobben som begravelsesagent er hennes.

Noen trekker paralleller mellom Neshov-serien og Elena Ferrantes Napoli-bøker. Ragde tror hun vet hvorfor:

Les også: Utrolige bilder viser kvinnelige surfere verden over

– Begge handler om kvinneliv, det langstrakte i det, hvordan man endrer seg og blir modigere. Hvordan man tør å møte livet tvert på – eller lar være, sier Ragde. Som i likhet med Ferrante gjennom sine karakterer også sier en del om samfunnsendringer. Det er kompliserte relasjoner de gir oss – og kanskje kan vi lese inn et budskap om at det kan gi dyp mening, det å stå i det kompliserte og akseptere at ikke alt er perfekt?

Les også: 

– Definitivt. Livet er aldri perfekt. Noe er bra, andre ting ikke. Og i neste øyeblikk skifter det igjen. Det gjelder å henge med og ikke bli slått ut av forbigående situasjoner, selv om de virker aldri så kompliserte, utdyper forfatteren på velkjent usentimentalt vis.

– Skal være litt av en kar

Femteboken «Liebhaberne» utkom i 2017 og ble betraktet som siste kapittel i dette romanlandskapet som så mange er blitt glad i.

Ragde sier det ikke føltes fremmed å komme tilbake til Neshov-land da Torunn «trengte seg på».

Les også: De kongeliges hemmelige dekknavn

– Ellers hadde jeg aldri skrevet den. Skal jeg gi meg i kast med en roman, må den være mer levende enn livet selv. Det er ikke oppdiktet mens jeg skriver, det er ekte, levd liv. Ellers går det ikke å komme forbi side tjue, bedyrer hun. Men i neste sekund understreker hun at dette ikke nødvendigvis betyr at sjetteboken var lekende lett å få i havn.

Les også: Kongefamiliens konfirmasjoner gjennom tidene

– Det er ikke noe problem å komme tilbake til Neshov-mood. Men det var den mest slitsomme boken å skrive av alle seks, fordi jeg umerkelig trekker linjer tilbake. Derfor må denne leses som nummer seks, alle de andre fem må ligge i hodet allerede, forklarer forfatteren – som lar en syklende vikarprest bli riktig viktig for handlingen i sisteboken.

– Torunn fikk så store forhåpninger til ham, det gjorde jeg også! Men du skal være litt av en kar for å oppfylle Torunns krav til et mannebein på dette tidspunktet, husk hvor lenge det er siden hun har vært sammen med en mann. Men jeg vil ikke si hvordan det går. Les selv, oppfordrer Ragde. Som nå er helt sikker på at hun lukker døra for Neshov-gjengen for godt. Trådene er nøstet opp, man kan se de lange linjene.

Les også: Stjernen fra serien: «'Allo 'Allo!» kunne aldri vært laget i dag

– Når vi har lest ferdig «Datteren», Ragde, hvilke følelser vil du at vi skal sitte igjen med?

– Det vil jeg ikke si. Men du skal kunne lukke boken godt igjen og la karakterene leve videre inni deg.

DEL

FØLG OSS