Husker du låten «Seasons In The Sun»? – Her er historien om sangen

Arne-Petter Lorentzen

  • Publisert: 30.10-2019
  • Oppdatert: 30.10-2019
Terry Jacks i 1974 da han var på topp med låten «Seasons in The Sun» i 1974.Wikipedia

Kanadiske Terry Jacks toppet VG-lista i 12 uker i 1974 med hitlåten som egentlig skulle bli gitt ut av Beach Boys.

«Seasons In The Sun» var en av 70-tallets mest populære sanger, og toppet VG-lista i hele 12 uker i 1974. Sangen blir fremført av kanadiske Terry Jacks (75). Sangen var hans store gjennombrudd som soloartist. 

I Canada hadde han hatt suksess med gruppen med popgruppen «The Poppy Family» som han startet med sin daværende kone Susan Jacks (75). Terry Jacks var også en svært ettertraktet musikkprodusent.

Det mange ikke vet, er at sangen egentlig er en cover-låt som opprinnelig het «Le Moribond» gitt ut på fransk av den belgiske musikkpoeten Jaques Brel. Senere ble den oversatt for gruppen The Kingston Trio som gav den ut i 1964 som «Seasons In The Sun».

Omskrev låten for kreftsyk venn

Låten gjorde sterkt inntrykk på Terry Jacks da den kom ut på 60-tallet. Da en av hans nærmeste venner lå for døden for leukemi i 1971, skrev han om sangen som en hyllest til hans nære venn som tok farvel med sine nærmeste.

– Mange av vennene mine likte ikke sangen i det hele tatt. De kjente ham også, og mente at det ble for galt. Derfor gav jeg ikke ut sangen, har Terry Jacks fortalt i et intervju med nettstedet songfacts.com.

Kunne ha blitt en Beach Boys-sang

Noen år senere tok Beach Boys kontakt med Terry Jacks, og lurte på om han kunne være interessert å produsere en sang for dem. Da fant han frem sin gamle demo og presenterte sin omskrevede «Seasons In The Sun». Beach Boys spilte inn en demo av låten, men valgte den bort til slutt bort. Det gjorde Terry Jacks igjen usikker på om sangen var verdt å gi ut.

Her kan du høre Beach Boys sin demo av "Seasons in the sun":

Det var den den lokale avisgutten som til slutt overtalte Terry Jacks til å gi ut sangen, har han fortalt i et intervju med den canadiske avisen Vancouver Sun.

– Avisgutten var innom og spurte meg om hva slags sang jeg skulle gi ut neste gang. Jeg vet ikke», svarte jeg ham, og satt på «Seaons in the sun for ham. «Wow, svarte avisgutten. Han likte det han hørte. Dagen etter kom han tilbake med seks andre barn og lurte på om de også kunne få høre låten fordi han selv han selv hadde fått den på hjernen, sa han i intervjuet.

Sangen ble en umiddelbar suksess. Singelen har solgt i over 14 millioner eksemplarer på verdensbasis og har toppet listene i 18 land.

Skrevet på et bordell i Marokko

Sangens enorme popularitet førte også Terry Jacks og belgieren Jaques Brel sammen. De to utviklet etter hvert et nært vennskap, og Terry fikk også vite hvordan teksten opprinnelig kom til. Sangen handler opprinnelig om en gammel mann som dør av hjertesorg fordi kona har ligget med bestevennen hans.

– Sangen var egentlig ment humoristisk, og ble skrevet på et horehus i Tangiers i Marokko, fortalte Jaques meg under en middag vi hadde i Brussel, forteller Terry Jacks i samme intervju med songfacts.com.

Her kan du høre den franske originalversjonen av Jaques Brel:

Ble miljøverner

«Seasons In The Sun» var Terry Jacks største og eneste hit som soloartist. Sangen som først var en velsignelse, ble etter hvert en forbannelse for den kanadiske artisten. Alt han gjorde etterpå ble sammenlignet med «Seasons In The Sun». Bare få år etter den enorme verdenssuksessen begynte han å trekke seg mer og mer ut av musikkindustrien.

Slik ser Terry Jacks ut i dag:

Terry Jacks fikk etter hvert et nytt kall. Han begynte å engasjere seg i miljøvern på grunn av utslippene fra papirindustrien, og etablerte miljøorganisasjonen Environmental Watch. Terry Jacks har fått mye annerkjennelse for miljøengasjementet sitt, og er blitt tildelt flere høythengende priser og produsert flere dokumentarfilmer i følge Wikipedia.

DEL

FØLG OSS