Liv Ullmann: – Ingmar lærte meg uendelig mye

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 11.11-2019
  • Oppdatert: 11.11-2019
Liv Ullmann under avdukingen av hennes portrett på Theatercafeen i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Den norske film- og teaterstjernen minnes Ingmar Bergman og forteller om barnebarna i et nytt intervju. 

Siden slutten av 50-tallet har Liv Ullmann (80) vært en av Norges fremste skuespillere. Nå er hun aktuell med forestillingen «Liv», og i den anledning har hun latt seg intervjue av ukebladet Her og Nå.

Her til lands ble Ullmann kjent etter hun viste litt naken hud i filmen «Ung flukt» i 1959. Noen år senere ble hun sammen med den svenske regissøren Ingmar Bergman. Han døde i 2007, men Ullmann blir fortsatt spurt om forholdet deres.

Les også: Liv Ullmann: – Det er jo ikke sånn jeg er!

– De fleste vil prate med meg om forholdet til Ingmar. Ingmar lærte meg uendelig mye. Han ga meg trygghet – og min elskede datter, Linn, sier Ullmann til Her og Nå.

– Kunsten bandt oss sammen

Ullmann og Bergman bodde sammen på den svenske øya Fårö i fem år. Det var også der de fikk datteren Linn.

Etter de fem årene, tok forholdet slutt. I dokumentarfilmen «Liv & Ingmar», forteller Ullmann at dette gjorde vennskapet deres sterkere.

– Kunsten bandt oss sammen. Da kjærlighetsforholdet tok slutt fikk vi et sterkere vennskap. Jeg skjønte jo kunsten hans og hva han sa, selv om jeg ikke kunne verbalisere den slik han kunne når han skrev og lagde filmer. Jeg skjønte også at han brukte meg, at jeg var ham fordi jeg forsto ham slik han så og forsto meg, sier hun i dokumentaren.

(Saken fortsetter under) 

/

Stolt av barnebarna

Datteren deres Linn er, som de fleste vet, en kjent forfatter og har selv to barn. I intervjuet med Her og Nå forteller Liv Ullmann at barnebarna gir henne mye glede.

– Min kjære datter har gitt meg to skjønne barnebarn. En gutt på 28 med en lovende karriere innen film, og en 15-årig jente som er imponerende miljøbevisst. Hun nekter å bli kjørt hjem, sier Ullmann til ukebladet.

Les også: Liv Ullmann: – Vår sjel blir ødelagt

Ute i verden er Liv Ullmann regnet som en av verdens fremste skuespillere og teaterregissører. Her hjemme har hun kanskje ikke fått oppmerksomheten hun har fortjent, men hun har tidligere benektet at hun er bitter for det.

– Men jeg ble alltid presentert som hun med de triste øynene som alltid gråter. Det er jo ikke sånn jeg er! Men nå kommer jeg jo hjem og er litt berømt, svarte hun under et intervju med Anne Grosvold på Arendalsuka i fjor.

– Men jeg ble alltid presentert som hun med de triste øynene som alltid gråter. Det er jo ikke sånn jeg er! Men nå kommer jeg jo hjem og er litt berømt, svarte stjernen kokett, i følge en tidligere sak på ABC Nyheter.

I fjor fylte Liv Ullmann 80 år, og i den anledning arrangerte Nationaltheateret og Riksteateret en stor bursdagsfeiring for henne.

Statsminister Erna Solberg beskrev Ullmann som «Norges første internasjonale skuespillerstjerne». Se noen av høyepunktene i Ullmanns karriere her: 

DEL

FØLG OSS