Afternoon Tea: Slik kom den kongelige tradisjonen til Norge

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 26.11-2019
  • Oppdatert: 26.11-2019
På arrangementet «Åpent slott» kunne man blant annet se en utstilling av dronning Sonja og avdøde dronning Maud på teselskap. Dronning Maud har fått æren for å ha tatt med seg te-tradisjonen til Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det var dronning Maud som tok med seg den erkebritiske skikken til Norge. Nå satser også norske restauranter på Afternoon Tea.

Drar du til London er det nærmest obligatorisk å gå på en kafé som tilbyr ettermiddagste. Teen serveres gjerne med scones, marmelade og småkaker mellom klokken 15.00 og 17.00.

Les også: Derfor har dronning Elizabeth alltid på seg sterke farger

Ifølge Kongehuset var det den portugisiske prinsessen Catherine av Braganza som introduserte tedrikkingen for hoffet i 1662. 

På 1800-tallet utviklet skikken seg til å bli et eget lite måltid, og over hundre år senere tok dronning Maud med seg tradisjonen til det norske slottet.

150 år siden dronning Maud ble født

Dronning Maud ble født i London, men var Norges dronning fra 1905 til 1938. Hun var kong Haralds bestemor. Da hun flyttet til Norge tok hun den britiske te-tradisjonen med seg, og i ettertid har kong Harald og dronning Sonja holdt liv i den gamle tradisjonen.

26.november arrangerer de Afternoon Tea på slottet for å hedre en gruppe eldre mennesker som har gjort en stor innsats i samfunnet. På denne dagen er det 150 år siden dronning Maud ble født.

Les også: 80 år siden dronning Maud døde

Men te-ritualet er ikke lenger forbeholdt de kongelige. De siste årene har restauranter og kafeer landet over også begynt å tilby Afternoon Tea.

Spesielt i Oslo bugner det av steder der du kan gå på teselskap i ekte britisk stil. Se noen av dem her!

Theatercafeen

Adresse: Stortingsgata 24-26

Theatercafeen er kanskje et av stedene som forbindes mest med Afternoon Tea i Oslo. Her får du en liten matopplevelse og litt luksus i hverdagen for rundt 400 kroner per person. Da får du blant annet servert te, smørbrød, scones og et glass Champagne. Husk å bestille bord en dag i forveien.

/

Vinterhagen og Bibliotekbaren på Hotel Bristol

Adresse: Kristian IVs gate 7
På Hotel Bristol kan du reservere bord til Afternoon Tea alle hverdager og i helger fra klokken 11.00. Her kan du ta en pause fra hverdagen til levende pianomusikk, og de ærverdige lokalene er i seg selv verdt et besøk.
/

Palmen Restaurant på Grand Hotel

Adresse: Karl Johans gate 31
På Grand Hotel lever den britiske te-tradisjonen i beste velgående. I de vakre lokalene får du servert te og stettefat med scones og småmat for 345 kroner per person. Restauranten tilbyr ettermiddagste på lørdager og søndager. Husk å reservere bord to dager i forveien. 
/

A.C Perch Tehandel

Adresse: Kirkegata 5
Teselskapet A.C Perch åpnet sin første tehandel i København i 1835, og i 2017 åpnet også en koselig avdeling i Oslo. Her kan du enten kjøpe med deg kvalitetste hjem eller dra innom for noen kopper te og kaker. 
/

DEL

FØLG OSS