Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

41 - Keiser Caligula myrdes av sin livgarde

Byste av Gaius Julius Caesar Caligula ved Ny Carlsberg glyptotek i København. Foto: Louis le Grand/Wikimedia (CC BY-SA 3.0).

41 - Keiser Caligula myrdes av sin livgarde

Den romerske keiser Caligulas navn har blitt knyttet til mange utskeielser. Det spørs om han var så forrykt som senere kilder har beskrevet, men det later ihvertfall til at han la seg grundig ut med aristokratiet. To sammensvergelser mot hans liv ble forhindret før han ble offer for den tredje og drept i sitt eget palass av den keiserlige livgarde. Wikipedia, SNL

1978 - Kosmos 954: Satellittulykke i Canada

Medlemmer av oppryddingsgruppa bruker håndholdte geigertellere i letingen etter satellittrester. Via Wikimedia.

1978 - Kosmos 954: Satellittulykke i Canada

Kosmos 954 var en militær sovjetisk satellitt for skipsovervåkning. En feil gjorde at atomreaktoren ombord ikke ble skilt ut separat før den kom inn igjen i jordens atmosfære, 24. januar 1978. 50 kg anriket uran ble spredd over et stort område nordvest i Canada. Sovjet betalte 3 millioner kanadiske dollar i erstatning for oppryddingsaksjonen. Wikipedia, SNL

1848 - Gullrushet i California begynner

Kinesisk gullgraver i California 1852. Via Wikimedia.

1848 - Gullrushet i California begynner

Gullrushet i California (1848-1855) begynte 24. januar 1848, med funn av gull i Coloma. 300.000 strømmet til fra utlandet og andre deler av USA. Innvandringen og gullet styrket hele den amerikanske økonomien, og California ble en fullverdig delstat i 1850. «Gullrushet» hadde store negative følger for urbefolkningen i området; sykdom, sult og folkemord. Wikipedia.