Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

2004 - Messenger til Merkur

Fargeforsterket bilde fra Messenger. NASA.

2004 - Messenger til Merkur

Nasas Messenger-sonde skytes opp for å kartlegge solsystemets innerste planet, Merkur. Sonden ble den første som gikk i bane rundt den minst utforskede av de jordlignende planetene. Merkur har en tredjedel av jordens radie, men nærmest like høy tetthet. Dagsiden kan nå opp i 400 °C, nattsiden synker til –200 °C. SNL

1492 - Kristoffer Columbus setter seil

Rekonstruksjoner av Colombus' skip Niña, Pinta og Santa Maria på vei fra Spania til Verdensutstillingen i Chicago 1893. E.B. Andrews.

1492 - Kristoffer Columbus setter seil

Tre skip under ledelse av italieneren Cristoforo Colombo satte ut fra Andalusia, finansiert av kongehuset i det nylig forente Spania. Målet var å finne en sjøvei vestover til Asia. 12. oktober nådde ekspedisjonen land i dagens Bahamas, og ble kanskje de første europeerne siden Leiv Eirikssons mannskap omkring år 1.000 til å besøke et kontinent der det hadde bodd folk siden steinalderen. Wikipedia

1944 - Kunstmaler pågrepet og torturert av nazi-politi i Oslo

Sverre Heiberg/Oslo Museum - oslobilder.no (CC by-sa). Luftegården i Oslo kretsfengsel sett fra en av cellene.

1944 - Kunstmaler pågrepet og torturert av nazi-politi i Oslo

Klokken 16.30 ble den 31 år gamle Ole Mellangen arrestert av det nazistiske Statspolitiet i Oslo for «befatning med illegale aviser». Han ble torturert til døde bare 14 dager senere. Les mer i ABC Nyheters serie «Krigssommeren»