Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1944 - Bankran var motstandsaksjon

Esther Langberg/Oslo Museum/oslobilder.no (CC by-sa). Damplassen i Oslo i 1940.

1944 - Bankran var motstandsaksjon

Klokken fem på to fikk det nazistiske Statspolitiet i Oslo beskjed om ran i Oslo Sparebanks filial i Ullevål Hageby. To menn, en væpnet med maskinpistol, trengte seg inn i banken. Da alarmen gikk rømte de på sykkel. ABC Nyheter avdekket i serien «Krigssommeren» at dreide seg om en aksjon fra Osvald-gruppen: Bankrøveri var mislykket motstandsaksjon

1030 -  Slaget på Stiklestad

«Bondehæren» av Halfdan Egedius. lllustrasjon til «Olav den Helliges Saga». Kristiania 1899. Fra Nasjonalmuseet.

1030 -  Slaget på Stiklestad

Olav II Haraldsson ville tilbake som konge i Norge, og samlet en hær av svenske, islandske og norske krigere. Ved Stiklestad i Trøndelag møtte de en omtrent dobbelt så stor bondehær. Olav falt, og liket ble brakt til Nidaros, der det skal ha skjedd flere mirakler. Han ble erklært som helgen (Olav den Hellige), og slaget «tidfester» innføringen av kristendommen i Norge.  SNL.

1148 - Nederlag for korsfarerne ved Damaskus

Beleiringen av Damaskus, motiv fra middelaldermanuskript, 13. århundre. Via Wikimedia.

1148 - Nederlag for korsfarerne ved Damaskus

Beleiringen av Damaskus varte fra 24-29. juli, under Det andre korstoget. Det endte med fullstendig nederlag for korsfarerne, og oppløsning av korstoget. Både Frankrikes kong Ludvig 7. og tyske Konrad 3. hadde latt seg overbevise om korstogstanken. Hærene deres ble kraftig redusert av seldsjukkene i Lilleasia, og styrkene som faktisk kom frem til Levanten utrettet ikke stort. SNL, Wikipedia.