På denne dag – 29. juli

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Esther Langberg/Oslo Museum/oslobilder.no (CC by-sa). Damplassen i Oslo i 1940.
1944 - Bankran var motstandsaksjon
Klokken fem på to fikk det nazistiske Statspolitiet i Oslo beskjed om ran i Oslo Sparebanks filial i Ullevål Hageby. To menn, en væpnet med maskinpistol, trengte seg inn i banken. Da alarmen gikk rømte de på sykkel. ABC Nyheter avdekket i serien «Krigssommeren» at dreide seg om en aksjon fra Osvald-gruppen: Bankrøveri var mislykket motstandsaksjon
«Bondehæren» av Halfdan Egedius. lllustrasjon til «Olav den Helliges Saga». Kristiania 1899. Fra Nasjonalmuseet.
1030 - Slaget på Stiklestad
Olav II Haraldsson ville tilbake som konge i Norge, og samlet en hær av svenske, islandske og norske krigere. Ved Stiklestad i Trøndelag møtte de en omtrent dobbelt så stor bondehær. Olav falt, og liket ble brakt til Nidaros, der det skal ha skjedd flere mirakler. Han ble erklært som helgen (Olav den Hellige), og slaget «tidfester» innføringen av kristendommen i Norge.  SNL.
Beleiringen av Damaskus, motiv fra middelaldermanuskript, 13. århundre. Via Wikimedia.
1148 - Nederlag for korsfarerne ved Damaskus
Beleiringen av Damaskus varte fra 24-29. juli, under Det andre korstoget. Det endte med fullstendig nederlag for korsfarerne, og oppløsning av korstoget. Både Frankrikes kong Ludvig 7. og tyske Konrad 3. hadde latt seg overbevise om korstogstanken. Hærene deres ble kraftig redusert av seldsjukkene i Lilleasia, og styrkene som faktisk kom frem til Levanten utrettet ikke stort. SNL, Wikipedia.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev