Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1952 - Den europeiske kull- og stålunionen

Møte i Europaparlamentet i Strasbourg, øst i Frankrike, 14. juni 2017. Scanpix/AFP.

1952 - Den europeiske kull- og stålunionen

Den europeiske kull- og stålunionen trådte i kraft. De første medlemmene var Belgia, Frankrike, Italia, Luxembourg, Nederland og Vest-Tyskland. I 1967 ble Kull- og stålunionen, Fellesmarkedet og Det europeiske atomenergifellesskap slått sammen til De europeiske fellesskap (EF), Den europeiske union (EU) fra 1993. SNLLes også: Hvor går Europa etter Brexit? (2017)

2000 - Concorde-ulykken i Gonesse

Vingen til flyet tok fyr allerede ved avgang. Her sett gjennom et bilvindu. Stillbilde fra tv. Scanpix/AP.

2000 - Concorde-ulykken i Gonesse

Et Concorde overlydsfly fra Air France havarerte, og 113 mistet livet. To minutter etter avgang traff det bakken i den franske småbyen Gonesse. Av hensyn til sikkerheten ble alle Concorde satt på bakken for godt i 2003. De supersoniske flyene hadde fungert som rutefly siden 1976. Gjennomsnittstiden New York-Paris var 3,5 timer, mot 8 timer for vanlige passasjerfly. SNL.

864 - Karl den skallede hamler opp med vikingene

Kong Karl, en mann med mange bekymringer. Bibliothèque Nationale via Wikimedia.

864 - Karl den skallede hamler opp med vikingene

Vest-Frankerrikets kong Karl den skallede utstedte Pistres-ediktet 25. juli 864, som et tiltak mot vikingenes årlige herjinger av rikets kyster og innland (ved hjelp av elvene). Alle menn med hest måtte bidra til en mobil styrke mot angriperne. Det ble også gitt ordre om å bygge broer for å hindre langskipene, samt stans av våpensalg til vikingene. Wikipedia.