Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

2011 - Terrorangrepene i Oslo og på Utøya

Blomsterhavet bare vokste og vokste utenfor Oslo domkirke etter terrorangrepene.

2011 - Terrorangrepene i Oslo og på Utøya

Bombeangrepet mot regjeringskvartalet og massedrapet ved AUFs sommerleir på Utøya i Buskerud var de verste terrorhandlingene i Norge etter andre verdenskrig. 77 ble drept, og mange hardt skadd. Gjerningsmannen var høyreekstremisten Anders Behring Breivik, som i dag soner en dom på 21 års forvaring i Skien fengsel. 

1789 - Storofsen på sitt verste

Hønefossen (Begnavassdraget) under 20-årsflommen i juli 2007. Under Storofsen var den trolig betydelig større. Foto: T. Bjørnstad/Wikimedia (CC BY 2.5).

1789 - Storofsen på sitt verste

Storofsen var en flomkatastrofe i flere sørnorske dalfører 21-23. juli 1789. I Gudbrandsdalen og Østerdalen regnes Storofsen som den største naturkatastrofen i Norge etter Svartedauden. Store arealer ble lagt øde, tusenvis av husdyr druknet og 63 mennesker omkom. Vannstanden i Mjøsa steg ti meter over det normale. 

1950 - Professor Næss til topps på Tirich Mir

Professor Næss blir møtt av sin datter på Fornebu lufthavn etter retur fra den andre ekspedisjonen i 1964. Scanpix/NTB-foto.

1950 - Professor Næss til topps på Tirich Mir

En Himalaya-ekspedisjon ledet av professor Arne Næss, besteg for første gang vesttoppen av Tirich Mir-fjellet i Hindukush (7690 meter). Næss ledet i 1964 en ekspedisjon med mål om å bestige østtoppen. Tirich Mir er det høyeste fjellet i Pakistan. Næss hadde stor betydning for norsk klatresport, både ved nye klatremetoder og mange krevende førstebestigninger. Kilde: SNL