På denne dag – 16. juli

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Jack Aebys fotografi er det eneste kjente fargebildet med god eksponering fra den første atomtesten i 1945.
1945 - Den første atombomben testes i New Mexico
Eksplosjonen ved Los Alamos-laboratoriet tilsvarte 20 kilotonn TNT. Lysglimtet kunne ses 450 km unna. Laboratoriets leder J. Robert Oppenheimer uttalte siden: «Noen få lo, noen få gråt. De fleste var stille. Jeg erindret et vers fra hinduenes hellige tekst, Bhagavadgita; Nå har jeg blitt Døden, ødelegger av verdenerWikipediaLes også: Gorbatsjov: – Ser ut som verden forbereder seg på krig (2017)
De svenske dykkerne Bengt-Olof Gustafsson og Stefan Persson (bildet) fant skatten sammen med nordmannen Eystein Krohn-Dale. Foto: NTB-arkiv/SCANPIX
1972 - Fant Rundeskatten
Dykkere på utflukt til øya Runde på Sunnmøre kom over et nederlandsk skipsvrak fra 1725, med en myntskatt verdt flere millioner. I løpet av tre uker tok de opp 57.000 mynter, som de leverte til politiet. Finnerne fikk 67,6 prosent, den norske stat 25,4 prosent og den nederlandske stat 7 prosent. Funnet førte til en lovendring som automatisk freder vrak eldre enn 100 år. Wikipedia/NTB/Scanpix.
Den pensjonerte kongen avbildet i 1963. Eric Koch/Nationaal Archief/Wikimedia.
1951 - Kong Leopold III av Belgia abdiserer
Etter 2. verdenskrig var Leopold IIIs opptreden under krigen en kilde til konflikt i Belgia. Kritikere mente kongen handlet i strid med grunnloven da han nektet å følge regjeringen i eksil i 1940, og at han var for imøtekommende overfor tyskerne under okkupasjonen. Ro ble gjenopprettet da kongen abdiserte til fordel for sønnen, kronprins Baudouin. SNL.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev