Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1945 - Den første atombomben testes i New Mexico

Jack Aebys fotografi er det eneste kjente fargebildet med god eksponering fra den første atomtesten i 1945.

1945 - Den første atombomben testes i New Mexico

Eksplosjonen ved Los Alamos-laboratoriet tilsvarte 20 kilotonn TNT. Lysglimtet kunne ses 450 km unna. Laboratoriets leder J. Robert Oppenheimer uttalte siden: «Noen få lo, noen få gråt. De fleste var stille. Jeg erindret et vers fra hinduenes hellige tekst, Bhagavadgita; Nå har jeg blitt Døden, ødelegger av verdenerWikipediaLes også: Gorbatsjov: – Ser ut som verden forbereder seg på krig (2017)

1972 - Fant Rundeskatten

1972 - Fant Rundeskatten

Dykkere på utflukt til øya Runde på Sunnmøre kom over et nederlandsk skipsvrak fra 1725, med en myntskatt verdt flere millioner. I løpet av tre uker tok de opp 57.000 mynter, som de leverte til politiet. Finnerne fikk 67,6 prosent, den norske stat 25,4 prosent og den nederlandske stat 7 prosent. Funnet førte til en lovendring som automatisk freder vrak eldre enn 100 år. Wikipedia/NTB/Scanpix. 

1951 - Kong Leopold III av Belgia abdiserer

Den pensjonerte kongen avbildet i 1963. Eric Koch/Nationaal Archief/Wikimedia.

1951 - Kong Leopold III av Belgia abdiserer

Etter 2. verdenskrig var Leopold IIIs opptreden under krigen en kilde til konflikt i Belgia. Kritikere mente kongen handlet i strid med grunnloven da han nektet å følge regjeringen i eksil i 1940, og at han var for imøtekommende overfor tyskerne under okkupasjonen. Ro ble gjenopprettet da kongen abdiserte til fordel for sønnen, kronprins Baudouin. SNL.