Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1979 - Skylab tar kvelden

NASA. Skylab i bane.

1979 - Skylab tar kvelden

Den amerikanske romstasjonen Skylab braste inn i atmosfæren etter 6 års tjeneste. Det var planlagt at den skulle opp i høyere bane eller hentes ned kontrollert, men en banehøyde som sank hurtigere enn ventet førte til styrten. Delene av Skylab ble spredd over Det indiske hav og det vestlige Australia, men gjorde ikke skade på liv eller eiendom. SNL.

1919 - Åttetimersdagen i Norge

Bauthler, Karl Edvin/Nb.no. Arbeidere på Kværner Brug, ca. 1920(?).

1919 - Åttetimersdagen i Norge

8-timersdagen ble lovfestet for alle industriarbeidere. Den ble innført i de fleste europeiske land etter første verdenskrig. «Hvis Norge noen gang har vært i nærheten av revolusjon, så var det i årene 1918 til 1920. Dette skjønte statsminister Gunnar Knudsen da han valgte å gå med på (...) 8-timers arbeidsdag», sier historiker Harald Berntsen til FriFagbevegelse

1405 - Den kinesiske ordren om «Skatteferdene»

Vmenkov/Wikimedia (CC BY 1.0). Ruten til Zheng Hes syvende ekspedisjon 1431-33.

1405 - Den kinesiske ordren om «Skatteferdene»

Med mannskap på opptil 27.000 var de såkalte «Skatteferdene» verdens til da største maritime ekspedisjoner. Det ble gjort sju slike utflukter i det kinesiske Ming-dynastiet fra 1405-33, ledet av admiral Zheng He. Kina økte bl.a. sin innflytelse i Det indiske hav og Sør-Kina-havet, ødela Chen Zuyis piratflåte og erobret det singalesiske kongeriket Kotte. Wikipedia.