Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1908 - Norge taper første landskamp i fotball

Via Wikimedia. Det norske landslaget under Sommer-OL 1912 i Stockholm.

1908 - Norge taper første landskamp i fotball

Tre år etter unionsoppløsningen var det duket for vennskapskamp mot Sveriges herrelag i fotball, i Göteborg. Ni av de norske spillerne kom fra Oslo-klubben Mercantile, som hadde blitt norgesmestere året før. Den historiske kampen begynte bra for det norske laget, men endte med 11-3 til svenskene. Wikipedia.

1845 - Henrik Wergeland flyver fri

Adolph Tidemand/Wikimedia. Henrik Wergeland på sykeleiet (1845).

1845 - Henrik Wergeland flyver fri

«Gyldenlak, før Du din Glands har tabt/ da er jeg Det hvoraf Alt er skabt.» Wergeland døde som en fattig 37-åring i Pilestredet i Christiania. Han var berømt for sin romantiske poesi og folkeopplysning. Til min Gyldenlak (fragmentet) var et av hans siste dikt. SNL.

1943 - Slaget ved Prokhorovka

Wolff/Altvater/BArch. Tyske stridsvogner under «Operation Zitadelle».

1943 - Slaget ved Prokhorovka

Slaget ved Prokhorovka ble utkjempet 87 km sørøst for Kursk i Sovjetunionen under andre verdenskrig. Stridsvognene til Den røde hær angrep SS-Panzer-korpset til tyske Wehrmacht i et av de største stridsvognslagene i militærhistorien. Kampene var del av det større «Slaget om Kursk». Wikipedia.