Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1944 - Frontkjempere «mobbet» på Oslo-trikken

Oslo byarkiv - oslobilder.no (CC by-sa). Det ble forbudt å stå på trikken, fordi folk protesterte mot nazister ved å nekte å sitte med dem.

1944 - Frontkjempere «mobbet» på Oslo-trikken

Det nazistiske Statspolitiet mottok klokken 10.18 en klage fra to frontkjempere som hevdet seg «trakassert» på trikken. Folk protesterte mot naziregimet bl.a. ved å nekte og sitte ved siden av nazister på trikken. Det ble derfor innført påbud om å sitte hvis det var ledige plasser. Les mer om episodene i serien «Krigssommeren».

1973 - Mossad-drapet på Lillehammer

En av de tiltalte kvinnene ankommer retten i Oslo, 15. januar 1974. Foto NTB/Scanpix.

1973 - Mossad-drapet på Lillehammer

Marokkanske Ahmed Bouchikhi ble skutt og drept på Lillehammer av etterretningsagenter fra israelske Mossad. De forvekslet ham med den antatte lederen av den palestinske terrorgruppen Svart September, som drepte 11 israelske sportsutøvere under München-OL i 1972. I rettsaken ble én frikjent og fem dømt til 1-5 års fengsel. De dømte ble benådet etter kort soning. SNL

1876 - Til topps på Store Skagastølstind

Store Skagastølstind. Foto: Erik Eskedal/Flickr (CC BY 2.0).

1876 - Til topps på Store Skagastølstind

Briten William Cecil Slingsby bestigning av Store Skagastølstind regnes som «starten på norsk fjellsport». Tinden er med sine 2406 meter det høyeste fjellet i Hurrungane i Vest-Jotunheimen, og Norges tredje høyeste fjell. Første vinterbestigning av toppen skjedde påsken 1923. SNL.