På denne dag – 18. juli

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

«Sverd i fjell» av Fritz Røed, monumentalskulptur i Hafrsfjord avduket 1983. Foto: Alf Ove Hansen/SCANPIX .
872 - «Norge samlet til et rike»
Årstall og datering for slaget ved Hafrsfjord er omdiskutert, men 18. juli har vært markert som minnedag for sluttstriden mellom kong Harald Hårfagre og vikingkongene. I sagatradisjonen ble Hårfagre da den første kongen over hele Norge. Tilnavnet kom av at han skal ha nektet å klippe hår og skjegg før rikssamlingen var gjennomført. SNLLes også: Dette er Norges riksmonument
«Ved Kong Oscar IIdens Kroning i Trondhjem 18de Juli 1873». Fotografene Christiansen & Solberg, via Nb.no.
1873 - Oscar II krones som konge av Norge
Den svenske kong Oscar II ble kronet som norsk konge i Nidarosdomen, etter å ha vært kronet i Storkyrkan i Stockholm tidligere samme år. Oscars regjeringstid ble den mest krevende perioden i unionen mellom Norge og Sverige, og han oppfattet unionsoppløsningen i 1905 som et personlig nederlag. SNL, Wikipedia.
«Neros fakler» av Henryk Siemiradzki (1876). Via Wikimedia.
64 - Roma brenner
Bybrannen i Roma startet natten mellom 18. og 19. juli, og la store deler av Romerrikets hovedstad i grus. Den ble først brakt under kontroll etter seks dager. For å verge seg mot anklager om at han selv stiftet brannen skal keiser Nero ha gitt de kristne skylden, noe som førte til den første store kristenforfølgelsen. Wikipedia, SNL.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev