Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1936 - 70 meter høy flodbølge i Loen

Det er fortsatt synlig hvor raset gikk i Ramnefjellet. Foto: Wikimedia Commons.

1936 - 70 meter høy flodbølge i Loen

Etter raset i Ramnefjellet i 1905, mente geologer at det ikke var fare for flere ras. Det viste seg at fagfolkene tok feil, da en steinblokk på omtrent en million kubikkmeter løsnet fra fjellet 13. september 1936. Raset førte til en 70 meter høy flodbølge fra Loenvatnet som tok livet av 74 mennesker i Nesdal og Bødal. Til sammen døde 135 i Lodalsulykkene. Wikipedia.

1959 - Første menneskeskapte gjenstand på Månen

Sovjets månesonde Luna 2. Foto via Nasa.

1959 - Første menneskeskapte gjenstand på Månen

Sovjetiske Luna/Lunik 2 ble den første romsonden som nådde Månens overflate, og det første menneskeskapte objekt til å lande på et annet himmellegeme. Det skjedde ved en kontrollert krasjlanding 13. september 1959, da den gikk i bakken øst for Mare Imbrium. Wikipedia

1862 -  Borgerkrigens «Special Order»

Orderen ble funnet i en konvolutt sammen med en sigareske. Foto: Wikimedia Commons

1862 -  Borgerkrigens «Special Order»

Sørstats-general i den amerikanske borgerkrigen Robert E. Lee hadde skrevet ned planen for sine tropper. En kopi av planene ble mistet, og 13. september 1862 havnet de i fiendens hender. Nordstats-general McCellan handlet raskt, og få dager senere gikk Unionen seirende ut av «Slaget ved Antietam», det blodigste i amerikansk historie. Wikipedia.