På denne dag – 13. september

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Det er fortsatt synlig hvor raset gikk i Ramnefjellet. Foto: Wikimedia Commons.
1936 - 70 meter høy flodbølge i Loen
Etter raset i Ramnefjellet i 1905, mente geologer at det ikke var fare for flere ras. Det viste seg at fagfolkene tok feil, da en steinblokk på omtrent en million kubikkmeter løsnet fra fjellet 13. september 1936. Raset førte til en 70 meter høy flodbølge fra Loenvatnet som tok livet av 74 mennesker i Nesdal og Bødal. Til sammen døde 135 i Lodalsulykkene. Wikipedia.
Sovjets månesonde Luna 2. Foto via Nasa.
1959 - Første menneskeskapte gjenstand på Månen
Sovjetiske Luna/Lunik 2 ble den første romsonden som nådde Månens overflate, og det første menneskeskapte objekt til å lande på et annet himmellegeme. Det skjedde ved en kontrollert krasjlanding 13. september 1959, da den gikk i bakken øst for Mare Imbrium. Wikipedia.
Ordren ble funnet i en konvolutt sammen med en sigareske. Foto: Wikimedia Commons
1862 - Borgerkrigens «Special Order»
Sørstats-general i den amerikanske borgerkrigen Robert E. Lee hadde skrevet ned planen for sine tropper. En kopi av planene ble mistet, og 13. september 1862 havnet de i fiendens hender. Nordstats-general McCellan handlet raskt, og få dager senere gikk Unionen seirende ut av «Slaget ved Antietam», det blodigste i amerikansk historie. Wikipedia.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev