På denne dag – 9. september

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Formann Mao betrakter rødegardister på Den himmelske freds plass i Beijing, ved begynnelsen av Kulturrevolusjonen i 1966. Scanpix/AP.
1976 - Mao Zedong dør
Kinas revolusjonære leder vant makten i kommunistpartiet i løpet av borgerkrigen på 30-tallet. I 1949 proklamerte han Den kinesiske folkerepublikk. Titalls millioner omkom under Det store sprangets industrialiseringsforsøk 1958-61. Den politiske kampanjen Kulturrevolusjonen 1966-76 ble i 1981 kritisert av kommunistpartiet. SNL. Les også: Mao preger Kina, 40 år etter (2016)
Fargelagt scan fra elektronmikroskop viser hiv-1-viruset i grønt, på en laboratoriedyrket lymfocyttcelle. Foto: CDC/PHIL/Wikimedia.
1983 - Første aids-offer i Norge
Aids er en samlebetegnelse på de alvorligste formene av hiv-infeksjon. I 1983 krevde aids sitt første offer i Norge, da en 39 år gammel mann døde på Ullevål sykehus i Oslo. Hiv-viruset, som forårsaker aids, ble først isolert og beskrevet i 1984, etter at man i flere år hadde sett pasienter med aids uten å kjenne årsaken. I 2014 hadde 5622 hiv-diagnosen i Norge. SNL, Wikipedia.
Slaget fremstilt på et frimerke fra Færøyene. Olav Tryggvasons skip «Ormen Lange». Via Wikimedia.
1000 - Slaget ved Svolder
Sjøslag mellom kristningskongen Olav Tryggvason på en side, mot danske kong Svend Tveskæg, svenske Olof Skötkonung og Eirik jarl. Tryggvason falt, og ladejarlene overtok i Norge med dansk støtte. En saga daterer slaget 9. september, men dette er omdiskutert. Man vet heller ikke hvor Svolder lå; Øresund og nær Rügen foreslås i kildene. SNL, Wikipedia.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev