På denne dag – 1. september

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Tyske soldater river ned sperringene på den polsk-tyske grensen 1. september 1039. Scanpix/AP.
1939 - Tyskland angriper Polen
Tyskland krevde byen Danzig og en eksterritorial vei gjennom Polen, et krav polakkene avviste. Etter Tyskland og Sovjets ikke-angrepspakt i august hadde Hitler «frie hender», og Polen ble raskt nedkjempet. Storbritannia og Frankrike erklærte Tyskland krig 3. september, og andre verdenskrig startet. SNL. Les også: Ti henrettelser før leggetid
«Prøvetur paa Jernbanen til Lillestrøm, 4 Juli 1853» Nasjonalbiblioteket/Wikimedia.
1854 - Norges første jernbane åpnes
Hovedbanen mellom Oslo og Eidsvoll var Norges første jernbanestrekning da den ble åpnet 1. september 1854. Den var 67,8 km lang og bygget med britiske og norske investeringer, drevet av halvoffentlige Norsk Hoved-jernbane fra 1859. En del av Hovedbanestasjonsbygningen i Christiania ble innlemmet i Østbanestasjonsbygningen i 1880. SNL.
Frå Nasjonalbiblioteket. Hulda Garborg i folkedrakt, her med mannen Arne på Norsk folkemuseum.
1898 - Folkekultur i Oslo
Den Norske Marknaden opnar i Kristiania, den første store mønstringa av norsk folkekultur i hovudstaden. Marknaden varer i 18 dagar med felespel, dans, bunadframvising og teater. Inntektene går mellom anna til å starta Bondeungdomslaget i Oslo. Allkunne. Frå Framtida.no: – Pimp bunaden din!

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev