På denne dag – 30. august

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Fanja Jefimovna Kaplan, også kalt Fanny Kaplan. Wikimedia.
1918 - Attentatforsøk mot Lenin
Den ukrainske revolusjonære Fanny Kaplan betraktet Lenin som en «forræder mot [den russiske] revolusjon» etter at Det sosialistrevolusjonære partiet hun tilhørte ble forbudt. Hun gikk opp til ham etter en tale ved en fabrikk i Moskva og avfyrte tre skudd, som såret den russiske lederen alvorlig. Drapsforsøket bidro til å fremprovosere borgerkrigen i landet. Wikipedia.
Reginald Eastons miniatyrportrett av Shelley skal være basert på hennes dødsmaske (maleri ca. 1857). Wikimedia
1797 - Mary Wollstonecraft Shelley født
Den engelske forfatteren er mest kjent for sin gotiske roman Frankenstein (1818). Hun redigerte også verker av mannen, den romantiske dikteren Percy Bysshe Shelley. Faren hennes var William Godwin, en av de tidligste moderne eksponentene for anarkismen. Moren var kvinnerettsaktivisten Mary Wollstonecraft. Wikipedia.
Østtysk Siemens T63-SU12 fjernskriver brukt til direkteforbindelsen. Austin Mills/Flickr (CC BY-SA 2.0).
1963 - «Den røde telefon»
Direktelinjen mellom Washington og Moskva, som tillater direkte kommunikasjon mellom landenes ledelse. En slik forbindelse ble aktualisert ved Cuba-krisen i 1962. Forbindelsen ble populært kalt «Den røde telefon», men var aldri en telefonlinje. Første versjon benyttet fjernskriver, fax fra 1986. Fra 2008 er den en sikker dataforbindelse. Wikipedia.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev