På denne dag – 26. august

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

«Sinclairs landgang i Romsdalen» malt av Adolph Tidemand og Morten Müller 1876. Via Wikimedia.
1612 - «Skottetoget» slaktet av bønder i Kringen
Norges militære sårbarhet ble illustrert da to grupper leiesoldater i svensk tjeneste reiste gjennom Norge under Kalmarkrigen. En nederlandsk styrke tok seg inn i Sverige via Jemtland. Men den skotske styrken på 300, som skulle marsjere fra Romsdalsfjorden gjennom Gudbrandsdalen, ble tilintetgjort ved Kringen i Sel av en lokal bondehær. Wikipedia.
Tredjestanden sverger «Ballhuseden» i Versailles i juni 1789.
1789 - Den franske erklæringen om menneskerettighetene
Den revolusjonære nasjonalforsamlingen i Frankrike vedtok erklæringen om menneskets ukrenkelige rettigheter, inspirert av ideer fra Den amerikanske revolusjon. I erklæringen slås det fast at alle er født frie og like, og at myndighet i samfunnet skal utgå fra folket. Wikipedia. Les også: Menneskerettskonvensjoner blir ikke Grunnlov i Norge (2016)
Kaptein Arne Rinnan fotografert ombord på containerskipet «TAMPA» senere samme høst. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
2001 - Norske «MS Tampa» redder 438 flyktninger utenfor Australia
Skipet tok flyktningene ombord fra en synkende båt utenfor australske Christmas Island. Saken skapte diplomatiske forviklinger mellom Australia, Indonesia og Norge. I følge internasjonal havrett skal overlevende tas til nærmeste havn, men Australia forsøkte å få indonesiske myndigheter til å overta ansvaret. Les også: To norske skip har reddet 59.000 flyktninger i Middelhavet (V2017)

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev