Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1692 - Hekseprosessene i Salem

Fremstilling av en av «hekse»-rettssakene. Illustrasjon fra bok om USAs tidlige historie av William A. Crafts (1876), via Wikimedia.

1692 - Hekseprosessene i Salem

19. august 1692 ble fire menn og en kvinne hengt i New England, dømt for trolldom. Heksehysteriet i Salem var en sen versjon av de europeiske hekseprosessene, og pågikk i flere amerikanske fylker fra 1692-93. Over 150 ble fengslet for «hekseri og trolldom». 29 ble dømt til døden. Wikipedia. Les også: Heksene ved den norske «Helvetesporten»

1772 - Svenskekongen begår statskupp

Gustav 3. i sin kroningsdrakt, malt i 1777 av Alexander Roslin. Nationalmuseum.se/Wikimedia.

1772 - Svenskekongen begår statskupp

Fra unge år hadde kong Gustav 3 vært opptatt av å styrke kongemakten i Sverige. 19. august 1772 gjennomførte han et ublodig kupp ved hjelp av lojale styrker. Riksrådet ble pågrepet, og stenderforsamlingen måtte vedta en ny forfatning som ga kongen større makt, inspirert av eneveldet. Kongen regjerte fra 1771 til 1792, da han ble utsatt for et attentat i operaen. SNL, Wikipedia.

1991 - «Augustkuppet» i Sovjet

Boris Jeltsin feirer seieren over kuppmakerne i Moskva 22. august. Foto: Kremlin.ru/Wikimedia (CC BY 4.0).

1991 - «Augustkuppet» i Sovjet

Kuppforsøket 19-21. august var et forsøk fra medlemmer av den sovjetiske regjeringen på å stoppe reformene til lederen, Mikhail Gorbatsjov. Kuppet ble stanset, men svekket Gorbatsjov til fordel for Boris Jeltsin. Sovjetunionen var allerede i alvorlig økonomisk og politisk krise da kuppet skjedde. Hendelsene ble katalysator for oppløsningen av både Sovjet og kommunistpartiet. Wikipedia