På denne dag – 18. august

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Arkivbilde fra oppskytingen av «Ferdinand 1» fra Andøya 18. august 1962. Foto: Forsvarets Forskningsinstitutt / NTB scanpix
1962 - Første rakett fra Andøya
Raketten «Ferdinand 1» var den første instrumenterte raketten i Europa for studiet av den polare ionosfæren. Det var en to-trinns Nike/Cajun-rakett, som nådde en høyde på 102 km. Andøya Rakettskytefelt i Nordland er base for oppskytning av forskningsraketter og geofysiske observasjoner. SNL.
Junker Preben von Ahnen (1606-1675). Bilde: Erikvonahn/Wikimedia. (CC BY-SA 3.0)
1659 - Preben ødelegger svenske sølvgruver i Lappland
Amtmann i Nordland Preben von Ahnens felttog var en aksjon for å ødelegge de små sølvgruvene i Nasafjell i Sverige. Det var knapt folk tilstede da felttoget ankom. Dermed kunne de sette fyr på og ødelegge virksomheten, samt plyndre verdisaker og mat. Felttoget var gjengjeldelse for Danmark-Norges tap av blant annet Jemtland og Herjedalen under Hannibalfeiden. Wikipedia.
Funnet av ordet «Croatoan» på gjerdet omkring landsbyen. Wikimedia.
1590 - Roanoke-mysteriet
Roanoke var et tidlig forsøk på en engelsk koloni i Nord-Amerika. Guvernør John White vendte tilbake etter tre års fravær, og fant stedet fullstendig forlatt. Ordet «CROATOAN» var skåret inn i palisaden. Det var navnet på en øy, men også en lokal indianerstamme. Dårlig vær hindret en leteaksjon, og White vendte tilbake til England. Heller ikke senere ferder ga klare svar om kolonistenes skjebne. Wikipedia.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev