Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1962 - Første rakett fra Andøya

Arkivbilde fra oppskytingen av "Ferdinand 1" fra Andøya 18. august 1962. Foto: Forsvarets Forskningsinstitutt / NTB scanpix

1962 - Første rakett fra Andøya

Raketten «Ferdinand 1» var den første instrumenterte raketten i Europa for studiet av den polare ionosfæren. Det var en to-trinns Nike/Cajun-rakett, som nådde en høyde på 102 km. Andøya Rakettskytefelt i Nordland er base for oppskytning av forskningsraketter og geofysiske observasjoner. SNL.

1659 - Preben ødelegger svenske sølvgruver i Lappland

Junker Preben von Ahnen (1606-1675). Bilde: Erikvonahn/Wikimedia. (CC BY-SA 3.0)

1659 - Preben ødelegger svenske sølvgruver i Lappland

Amtmann i Nordland Preben von Ahnens felttog var en aksjon for å ødelegge de små sølvgruvene i Nasafjell i Sverige. Det var knapt folk tilstede da felttoget ankom. Dermed kunne de sette fyr på og ødelegge virksomheten, samt plyndre verdisaker og mat. Felttoget var gjengjeldelse for Danmark-Norges tap av blant annet Jemtland og Herjedalen under Hannibalfeiden. Wikipedia.

1590 - Roanoke-mysteriet

Funnet av ordet «Croatoan» på gjerdet omkring landsbyen. Wikimedia.

1590 - Roanoke-mysteriet

Roanoke var et tidlig forsøk på en engelsk koloni i Nord-Amerika. Guvernør John White vendte tilbake etter tre års fravær, og fant stedet fullstendig forlatt. Ordet «CROATOAN» var skåret inn i palisaden. Det var navnet på en øy, men også en lokal indianerstamme. Dårlig vær hindret en leteaksjon, og White vendte tilbake til England. Heller ikke senere ferder ga klare svar om kolonistenes skjebne. Wikipedia