Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1993 - Oslo-avtalen signeres i hemmelighet

Oslo-avtalen ble også signert under en offentlig seremoni foran Det hvite hus i USA i september 1993. USAs president Clinton, Israels statsminister Rabin og PLO-leder Arafat. Scanpix/AP.

1993 - Oslo-avtalen signeres i hemmelighet

Avtalen mellom Israel og PLO ble først signert i Oslo, 20. august 1993. De to Oslo-avtalene var resultat av forhandlinger der målet var en senere fredsavtale. Avtalene har vært gjenstand for mye debatt; de ga ingen selvstendig palestinsk stat, men førte til etableringen av den palestinske selvstyremyndigheten. SNL. Les også: Israels okkupasjon runder 50 (2017)

1940 - Stalins agent angriper Trotskij i Mexico

Diego Rivera, en venn av Trotskij i Mexico, har laget dette veggmaleriet av Trotskij (ved flagget) sammen med Marx og Engels. JoePhoto/Wikimedia (CC BY 2.0).

1940 - Stalins agent angriper Trotskij i Mexico

Etter å ha blitt utvist fra Norge i 1936 fikk Lev Trotskij asyl i Mexico. Her ble han innhentet av den sovjetisk agenten Ramón Mercader, som angrep ham med en isøks på hans kontor. Trotskij døde dagen etter, 60 år gammel. Trotskij var sentral under revolusjonen i Russland i 1917, men da Lenin døde kom han på kant med Stalin og ble drevet i eksil. Wikipedia. Les også: Datidens Mulla Krekar

1860 - Garibaldi med dampskip og rødskjorter til Sicilia

Giuseppe Garibaldi på Caprera. DeAgostini/Getty Images via Wikimedia (Public Domain).

1860 - Garibaldi med dampskip og rødskjorter til Sicilia

Frikorpslederen Giuseppe Garibaldi ville bidra til Italias samling etter krigen mot Østerrike. I mai 1860 brakte to dampskip ham og 1000 «rødskjorter» til Sicilia, og i juni hadde de erobret øya. 20. august krysset de til fastlandet og inntok Napoli. De hyllet Viktor Emanuel av Sardinia som Italias konge. Men da Garibaldis menn marsjerte mot Roma i 1862 ble de stanset. Italiensk samling inkludert Roma (unntatt Vatikanet) kom først i 1870. SNL.