Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1996 - Operafjellulykken

Et russisk fly med 141 mennesker om bord styrtet på Operafjellet ved Longeyarbyen på Svalbard. Alle omkom. NTB-arkivfoto: Aleksander Nordahl.

1996 - Operafjellulykken

Et russisk Tupolev-fly (Tu-154) kolliderte med det 952 meter høye Operafjellet på Svalbard under innflygning til Longyearbyen. 141 omkom. Det var den største flyulykken på norsk territorium. Til sammen 1,5 millioner kroner samlet inn av norsk fagbevegelse ble overrakt de etterlatte i den norske ambassaden i Moskva. SNL, NTB.  

1968 - Kronprins Harald giftet seg med Sonja Haraldsen

Kronprins Harald og Sonja Haraldsen med garden utenfor Slottet. NTB arkivfoto / Scanpix

1968 - Kronprins Harald giftet seg med Sonja Haraldsen

Kronprins Harald og Sonja Haraldsen giftet seg i Oslo domkirke. De møttes 1959, men det tok ni år før forlovelsen ble gjort kjent. Enkelte mente det ville bli «slutten for monarkiet» om kronprinsen giftet seg borgerlig. Kong Olav ga sitt samtykke, slik Grunnloven krever, etter at kronprinsen stilte ultimatum. NBL. Les også: Kongen: 80 år? Det er da ikke oss

2005 - Orkanen Katrina når New Orleans

Bryan Vernon og Dorothy Bell reddes ned fra taket sitt etter at orkanen rammet. Arkivfoto 29. august 2005. Scanpix/AP.

2005 - Orkanen Katrina når New Orleans

Orkanen passerte sørøst for New Orleans i USA 29. august. Stormene førte til 23 brudd i dreneringskanalen og dikene rundt byen. I løpet av to dager var 80 prosent av byen oversvømt. 1464 mistet livet i delstaten Louisiana i perioden naturkatastrofen varte. Wikipedia. Les også: New Orleans markerte tiårsdagen (2015)