Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1883 - Krakatoa-utbruddet

Britisk litografi fra 1888 skildrer utbruddet. Via Wikimedia.

1883 - Krakatoa-utbruddet

Vulkanutbruddet i dagens Indonesia er et av de mest ødeleggende vi kjenner til, og var på sitt mest intense 27. august. 70 prosent av øya ble ødelagt, og tsunamier kunne merkes til Sør-Afrika. Minst 36.417 mistet livet, og askeskyen førte til at den globale gjennomsnittstemperaturen sank i fem år. Trykkbølger ble registrert av barografer verden rundt. Wikipedia.

1969 - De første distriktshøgskolene

Campus, Rogaland distriktshøgskole i 1973. Dagens Universitetet i Stavanger. Foto: Tore Wiig, via UiS hjemmeside.

1969 - De første distriktshøgskolene

Norges tre første distriktshøgskoler – Rogaland distriktshøgskole, Møre og Romsdal distriktshøgskole og Agder distriktshøgskole – åpner. Hensikten med de nye skolene var først å gi korte, yrkesrettede alternativ til universitetsstudier. Voksenopplæring var også ment som en viktig oppgave. I 1994 ble distriktshøyskolene integrert i de 26 nye statlige høyskolene. SNL.

1955 - Guinness første rekordbok utgis

Lucky Diamond Rich hadde i 2006 rekorden som «Verdens mest tatoverte». TOONMAN_blchin/Flickr (CC BY 2.0).

1955 - Guinness første rekordbok utgis

Første ordinære utgave av Guinness Book of Records føk til værs på de britiske bestselgerlistene til jul. Siden den gang har bøkene solgt mer enn 100 millioner eksemplarer på 37 språk. Det var direktøren ved det irske bryggeriet som fikk ideen til rekordbøkene i 1951, etter en diskusjon om hva som er Europas raskeste viltfugl. WikipediaLes også: Historiens største gniere