På denne dag – 28. august

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Bilde fra settet til Flåklypa Grand Prix (1975). Foto via IMDb.
1975 - Premiere for Flåklypa Grand Prix
Regissør Ivo Caprinos dukkefilm ble tidenes største norske film- og videosuksess. Filmen er sett av over 5 millioner nordmenn og dubbet til 12 språk. Flåklypa var basert på Kjell Aukrusts skikkelser og fortellinger, og han skrev også manus. Bjarne Sandemose var ansvarlig for modellene. Filmen ble også solgt til en rekke andre land. SNL.
Bradham med en Pepsi-dispenser i sitt apotek, modell ved Det historiske museet Bern. Sandstein/Wikimedia (CC BY-SA 3.0).
1898 - Pepsi-Cola
Den amerikanske apotekeren Caleb Bradhams tinktur, en blanding av kolanøtt-ekstrakt, vanilje og «sjeldne oljer» het «Brad's Drink» fra 1893, men ble denne dagen relansert som Pepsi-Cola. Bradham mente drikken ville lindre fordøyelsesbesvær i samme grad som pepsin-enzymet, derav navnet. (Konkurrenten Coca-Cola ble lansert i mai 1886). Wikipedia.
Ragnar Skancke var blant Quislings trofaste støttespillere, og gikk langt i å ensrette kirken og undervisningsvesenet. Foto: NTB / SCANPIX.
1948 - Siste henrettelse i Norge
Ragnar Skancke ble henrettet på Akershus festning, som den siste i rettsoppgjøret etter andre verdenskrig. Han satt som Kirke- og undervisningsminister i «regjeringen» Quisling dannet i 1940. I 1946 ble han dømt til døden for landssvik, og var en av 25 nordmenn som ble henrettet etter krigen. SNL. Les også: Derfor skal du vite hvem som ble straffet (2015)

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev