Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1975 - Premiere for Flåklypa Grand Prix

Bilde fra settet til Flåklypa Grand Prix (1975). Foto via IMDb.

1975 - Premiere for Flåklypa Grand Prix

Regissør Ivo Caprinos dukkefilm ble tidenes største norske film- og videosuksess. Filmen er sett av over 5 millioner nordmenn og dubbet til 12 språk. Flåklypa var basert på Kjell Aukrusts skikkelser og fortellinger, og han skrev også manus. Bjarne Sandemose var ansvarlig for modellene. Filmen ble også solgt til en rekke andre land. SNL.

1898 - Pepsi-Cola

Bradham med en Pepsi-dispenser i sitt apotek, modell ved Det historiske museet Bern. Sandstein/Wikimedia (CC BY-SA 3.0).

1898 - Pepsi-Cola

Den amerikanske apotekeren Caleb Bradhams tinktur, en blanding av kolanøtt-ekstrakt, vanilje og «sjeldne oljer» het «Brad's Drink» fra 1893, men ble denne dagen relansert som Pepsi-Cola. Bradham mente drikken ville lindre fordøyelsesbesvær i samme grad som pepsin-enzymet, derav navnet. (Konkurrenten Coca-Cola ble lansert i mai 1886). Wikipedia

1948 - Siste henrettelse i Norge

Ragnar Skancke var blant Quislings mest trofaste støttespillere, og gikk langt i å ensrette statskirken og undervisningsvesenet. Foto: NTB / SCANPIX.

1948 - Siste henrettelse i Norge

Ragnar Skancke ble henrettet på Akershus festning, som den siste i rettsoppgjøret etter andre verdenskrig. Han satt som Kirke- og undervisningsminister i «regjeringen» Quisling dannet i 1940. I 1946 ble han dømt til døden for landssvik, og var en av 25 nordmenn som ble henrettet etter krigen. SNL. Les også: Derfor skal du vite hvem som ble straffet (2015)