På denne dag – 14. september

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Kartet viser innsjøen som ble dannet, og området som ble oversvømt da demningen brast. Foto: Nasjonalbiblioteket.
1345 - «Norges største naturkatastrofe»
Ifølge islandske kilder gikk et sand- og grusras i Gauldalen i Sør-Trøndelag denne dagen. Raset førte til en ca. 33 meter høy demning, som brast noen dager senere. 45 millioner kubikkmeter løsmasser og vann oversvømte dalen. Omtrent 500 omkom, mange av dem på pilegrimsferd. Hendelsen omtales som en av Norgeshistoriens største naturkatastrofer. Wikipedia.
Svarte hull på kollisjonskurs. Illustrasjon: LIGO i USA, som bidro til de første observasjonene av gravitasjonsbølger i 2015. ligo.caltech.edu.
2015 - Gravitasjonsbølge ankom jorden
Gravitasjonsbølgen etter kollisjonen mellom to svarte hull for 1,3 milliarder år nådde jorden, og ble fanget opp av måleinstrumenter her. Denne observasjonen styrket nok en av Albert Einsteins teorier om fysikken, og ble offentliggjort i februar året etter. Les også: – Einsteins teori fra 1916 stemmer nøyaktig med det vi observerte i 2015
Illustrasjon: Pixabay.com (fri lisens).
1890 - Det første kryssordet
Det moglegvis første kryssordet står på trykk i eit italiensk magasin, under tittelen «Per passare il tempo» (tidsfordriv). Kryssordet består av fire gonger fire felt, med løysingsord vassrett og loddrett. Kryssordet kjem til USA i 1913 og blir ein farsott. Allkunne Les også: Kryssordspelet Wordfeud gjer ordboka populær

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev