Aktiv

Overlege: – Nordmenn spiser dobbelt så mye protein som de trenger

Bilde av en måleskje med proteinpulver på en kjøkkenbenk, og en protein shaker i bakgrunnen, klar til å brukes i en proteinshake. Vi har snakket med overlege Tanja Kalchenko som forteller at nordmenn spiser dbbelt så mye protein som man egentlig trenger. Hun forteller også hva som skjer om man spiser for mye protein, om «proteintabben» som kan sende deg opp i vekt. Fordi visste du at det å proppe i seg av proteiner gjennom kjøtt, protein shakes, proteiner, egg eller annen mat med mye proteiner kan bli for mye av det gode. Kalchenko forteller både hvor mye protein man trenger per dag, samt hvorfor det ikke er bar å få i seg for mye proteiner og hvorfor det kan ende opp som fett heller enn muskelmasse.
Vi har snakket med overlege Tanja Kalchenko som forteller at nordmenn spiser dobbelt så mye protein som vi egentlig trenger. Hun forteller også hva som skjer om man spiser for mye protein og om «proteintabben» som kan sende deg opp i vekt. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Proteiner kommer nå i alle former og størrelser og det kan nesten se ut til at det er vanskelig å få i seg nok? Dette stemmer ikke ifølge overlege Tanja Kalchenko.

Bilde av overlege Tanja Kalchenko i en hvit skjorte som smiler til kamera mens hun holder en kålrot i hendene. Hun sitter foran en lilla bakgrunn. Vi har snakket med overlege Tanja Kalchenko som forteller at nordmenn spiser dobbelt så mye protein som man egentlig trenger. Hun forteller også hva som skjer om man spiser for mye protein, om «proteintabben» som kan sende deg opp i vekt. Fordi visste du at det å proppe i seg av proteiner gjennom kjøtt, protein shakes, proteiner, egg eller annen mat med mye proteiner kan bli for mye av det gode. Kalchenko forteller både hvor mye protein man trenger per dag, samt hvorfor det ikke er bar å få i seg for mye proteiner og hvorfor det kan ende opp som fett heller enn muskelmasse.
Hva mente overlege Tanja Kalchenko da hun skrev en artikkel kalt «nordmenn spiser dobbelt så mye protein som man egentlig trenger»? Og hva kan skje om man spiser for mye protein, vi fikk svaret!

– Frykt for proteinmangel fører til at man spiser enda mer – og ikke bare protein, men også kalorier, mener overlege Tanja Kalchenko.

For i en tid hvor nye matvarer med ekstra proteiner til stadighet dukker opp kan det jo nesten virke som om vi har problemer med å få i oss nok? Vi tok en prat med Kalchenko for å høre hva hun mente da hun publiserte en artikkel kalt «Nordmenn spiser dobbelt så mye protein som de trenger» hos forskersonen.no.

Lurer du på hvorfor du får lyst på usunn mat ved søvnmangel eller hvordan geniene sov? Her samler vi alt vi skriver om helse.

Hva skjer om man spiser for mye protein? 

– Da kan man legge på seg. Dette er fordi kroppen ikke har proteinlager, så hvis man spiser mer enn det musklene klarer å ta opp blir resten til blodsukker som igjen blir til energi. Hvis man da til sammen spiser for mange kalorier, så vil proteinet lagres i form av fett.

Det er dette Kalchenko mener kan føre til overvekt, men også til visse sykdommer.

– Men det er ikke så godt dokumentert, så her trenger man mer forskning, legger hun til.

Hun forteller at til og med myndighetene har satt en grense, hvor de anbefaler at man ikke får i seg mer enn 20% av det totale kaloriinntaket fra protein. Hun legger til at hos barn er det et kjent faktum at hvis de spiser for mye protein så kan de legge på seg – både i barndommen, men også senere i livet. 

– Hvis man ser på gjennomsnittet kan man kutte kjøttet fullstendig også får man fortsatt i seg mer enn nok protein, forteller hun.

Visste du at disse matvarene bremser fettforbrenningen?

Ser pasienter som er alvorlig syke og dør mange år for tidlig som følge av livsstil

Kalchenko jobber som lege på Oslo Universitetssykehus og på fritiden er hun engasjert i lege- og ernæringsforeningen Matforhelsen.

– Jeg ser mange pasienter gjennom jobben min som er alvorlig syke og som dør mange år for tidlig. Jeg vet at mange sykdommer – men ikke alle selvsagt – kan forebygges med en bedre livsstil. Dette gjelder ikke bare kosthold alene, så det er også viktig å for eksempel holde seg slank, ikke røyke og å spise sunt.

Hvor mye proteiner trenger man? 

– Det er ikke så mye som man tror. Folk flest, både voksne og barn, trenger 0,8 – 1 gram protein, per kilo kroppsvekt, per dag. Er du toppidrettsutøver trenger du kanskje litt mer, men ikke mer enn det dobbelte, forklarer Kalchenko.

Hun forteller at det er snakk om 1,6 gram, per kilo kroppsvekt per dag for de som trener på toppnivå.

– Kanskje 1,8 til de som er veldig unge og som trenger ekstra mye fordi de trener ekstra mye. Hvis man spiser plantebasert så hevder enkelte at man kan øke bittelitt. Her forklarer vi enda mer hvor mye protein trenger man per dag!

Bilde av forskjellige matvarer og proteinholdig mat som rømme, hempfrø, quinoa, havregryn og proteinpulver i skjeer og målebeger på en marmorbenk. Vi har snakket med overlege Tanja Kalchenko, også kalt «vegetarlegen» som mener at nordmenn spiser dobbelt så mye proteiner som de egentlig trenger. Vi ville høre hvor mye protein vi trenger enten man trener eller ikke og hva som kan skje dersom man spiser for mye proteiner.
Overlege Tanja Kalchenko, også kalt Vegetarlegen, mener nordmenn spiser for mye proteiner og i tillegg til at man kan legge på seg kan overspising av det viktige næringsstoffet også føre til livstruende sykdommer. Vi forteller! (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Kan øke risikoen for kreft

– Folk bør ikke overdrive proteinet. Halvparten av proteinet nordmenn spiser går ikke til å bygge opp kroppen, men blir til blodsukker eller fett. I tillegg til sløseri med ressurser er det også forskning som viser at det å spise for mye av noen aminosyrer, da tenker jeg spesielt på metionin, kan øke risikoen for kreft, sier Kalchenko.

Hun forteller at det er viktig å ikke overdrive og at man behøver mindre protein enn det nordmenn spiser i dag.

– Også er det viktig å velge sunne kilder. Proteiner fra plantekost er sunnere enn om man velger animalsk mat. Det kan være fordi mengden metionin er mindre i plantekost. I tillegg kommer protein fra planter i en «sunnere innpakning», og kommer i tillegg med masse helsefremmende stoffer (her sikter hun spesielt til kostfiber). Og hvis man trener så behøver man ikke å øke inntaket av animalsk mat. Er man veldig opptatt av å få i seg protein kan det gå ut over helsen, forklarer hun. 

Er dette maten som øker forbrenningen?

– Det er viktig å ikke overdrive

Hun legger til at det selvsagt er viktig å få i seg nok protein, men at det er også fullt mulig med plantekost og at fordelen med plantekost er at den gir mye mer stoffer som fremmer helse. Hun gir eksempler som å redusere kolesterol og blodtrykk, bekjempe betennelser, og sier at noen av de kan bekjempe oksidativt stress og vil være mat for tarmbakteriene.

– Det er viktig å ikke overdrive eller å ikke være redd for å ikke få i seg nok. For det er svært, svært sjeldent at oppegående friske mennesker ikke får i seg nok protein. Hvis man ikke vil spise kjøtt så kan man helt trygt kutte kjøttet helt ut og man trenger ikke erstatte dette proteinet med samme mengde protein fra planter.

Hun legger til at det er viktig å få i seg nok jern og gode grønnsaker, så skal man kutte ut kjøtt så skal man ikke erstatte de med loff eller sjokolade, men erstatte de med grønnsaker.

– Men med tanke på proteiner så er det ingen grunn til bekymring, nordmenn spiser allerede mye mer enn det som er behovet, avslutter Kalchenko.

Derfor anbefaler eksperten vektvest, det populære utstyret brukt i 16 ukers helvete.

Les mer på våre temasider:

Du vil kanskje også like disse sakene: