Den 12.mann: Her er alt du bør vite om Jan Baalsrud

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 22.12-2017
  • Oppdatert: 28.06-2018

For over 70 år siden flyktet Jan Baalsrud fra tyskerne under Andre verdenskrig. Nå kommer filmen om hans flukt.

Det ble riktignok laget en film i 1957 om Jan Baalsrud som het «Ni liv», men nå får historien nytt liv med skuespillere som Thomas Gullestad og Jonathan Rhys Meyers.

Filmen har premiere 25.desember, og beskrives som «årets store, norske julefilm» i Dagbladet. Filmen har fått varierte anmeldelser. Den fikk terningkast 4 av Aftenposten, 3 av Dagbladet og 4 av VG.

Les også: Kan endre vårt syn på Norge og 2. verdenskrig

Fakta: Den 12.mann

 

Premiere: 25.desember

Sjanger: Action / drama

Skuespillere: Thomas Gullestad, Jonathan Rhys Meyers, Mads Sjøgren, Marie Blokhus

Regissør: Harald Zwart

Produsent: Aage Aaberge, Espen Horn, Veslemøy Ruud Zwart

Språk: Norsk

Kilde: Filmweb

Norsk krigshelt

Men hvem var egentlig Jan Baalsrud? Ifølge Store Norske Leksikon (SNL), var han en norsk frihetskjemper og instrumentmaker. Under Andre verdenskrig var han medlem av Kompani Linge, som utførte sabotasjeaksjoner i Norge.

Ifølge Forsvaret, var aksjonene rettet mot skip, jernbane og krigsviktig industri. Deres mest kjente sabotasjeaksjon var sabotasjen mot tyskernes tungtvannsanlegg, som blant annet ble filmatisert gjennom filmen Kampen om tungtvannet og NRK sin TV-serie med samme navn.

Etter en av sabotasjeaksjonene i Troms i 1943 måtte Baalsrud flykte fra tyskerne til Sverige. Aksjonen ble kalt Operasjon Martin Red, og hadde som mål å organisere hemmelige motstandsgrupper i Troms. Aksjonen mislyktes da båten til Kompani Linge ble oppdaget av en tysk vaktbåt.

/

Iskald flukt

Etter tyskerne oppdaget Kompani Linge, ble en av soldatene skutt og resten tatt til fange og henrettet. Kun en av soldatene, Jan Baalsrud, klarte å rømme.

Og det er denne dramatiske flukten «Den 12.mann» handler om, ifølge Filmweb. På to måneder flyktet Baalsrud fra Rebbenesøya i Troms til Lyngseidet og videre til Sverige, med Gestapo etter seg.

Flukten skjedde under iskalde, nordnorske forhold, og førte blant annet til at Baalsrud måtte amputere flere av tærne sine.

Ni liv

Baalsrud ses fortsatt på som en legendarisk krigshelt for sin imponerende flukt. 

Den første filmen om hans flukt, «Ni liv», var regissert av Arne Skouen og hadde Jack Fjeldstad i hovedrollen. Filmen ble nominert til en Oscar for «Beste utenlandske film».

Se traileren til den første filmen om Jan Baalsrud, «Ni liv», her: 

Liker du denne typen artikler? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!

DEL

FØLG OSS