7 fakta du kanskje ikke visste om samer

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 06.02-2018
  • Oppdatert: 07.02-2018

6.februar feires samefolkets dag landet over. Her er syv interessante fakta du kanskje ikke visste om folkegruppen. 

6.februar feires samefolkets dag til minne om det første samiske landsmøtet som ble holdt i Trondheim i 1917.

Les også: Sametinget ønsker seg bevissthet rundt samefolkets dag

Ifølge Sametinget, var dette første gang samene samlet seg for å jobbe for felles saker over nasjonalstatsgrensene.

I fjor hadde dagen 100-årsjubileum, men også i år markeres dagen landet over. I den anledning har vi gravd frem syv interessante fakta du kanskje ikke visste om samene fra før. Les dem alle nedenfor!

1. Mytene som ikke stemmer

Nettsiden Samisk myteknuser er et nettbasert verktøy som bidrar til å knuse mange av de vanligste mytene om samer. Mange tror for eksempel at de fleste samer bor på vidda og driver med reindrift, men dette stemmer ikke. Samisk Myteknuser skriver at det er flere titusentalls samer i Norge, men i 2010 var det bare 997 årsverk i reindriften.

Les også: Samer opplever mer diskriminering enn nordmenn

2. Forskjellige typer joik

Joik er samenes tradisjonelle musikkform, og noe mange forbinder med den samiske kulturen. Det finnes tre typer joik: Person-, dyr- og naturjoik. Ifølge Minstemme.no, er personjoik laget til en spesiell person og beskriver som oftest kun positive trekk ved personen. Å få sin egen joik er et stort kompliment, og man kan også gi en joik i gave.

3. Samiske kjendiser

Du visste nok at skuespilleren Mikkel Gaup og motocross-kjøreren Ailo Gaup er samiske, men visste du at fotballspilleren Morten Gamst Pedersen er samisk? Det er også fotografen Per Heimly og kjendisstylisten Erlend Elias Bragstad, ifølge NRK og TV2.

/
Skuespilleren Mikkel Gaup har samisk opphav og spilte i den Oscar-nominerte filmen "Veiviseren". Foto: Karoline Frogner/NTB Scanpix

4. Nasjonalsangen

Samenes nasjonalsang heter Sámi soga lávalla, ifølge SNL. Den er skrevet av Isak Saba og komponert av Arne Sørlie. Hør sangen her:

5. Ingen vet nøyaktig hvor mange samer som finnes

Ifølge SSB, finnes det ingen offisiell registrering av hvem som har samisk identitet eller bakgrunn, og det er derfor ingen som vet nøyaktig hvor mange samer som finnes. Det bor samer i hele Norge, men det bor flest samer nord for Saltfjellet i Nordland.

6. Samekoften

Fra gammelt av ble samenes tradisjonelle klesdrakt laget av skinn og ull. Vinterdrakten hadde en innerpels av reinskinn med hårene vendt innover og en ytterpels med hårene vendt utover. Sommerdrakten var ikke fullt så varm – her var hårene fjernet. På samisk heter koften Gákti, skriver SNL.

7. Ni forskjellige språk

Ifølge SNL, finnes det ni forskjellige samiske språk, men bare tre av dem brukes i Norge. Flere av språkene brukes nesten ikke mer, og regnes som «alvorlig truet.» I Norge er det nordsamisk som brukes mest.

Les også: Samisktalende får snakke lenger på sametinget

Liker du denne typen artikler? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!

DEL

FØLG OSS