Syv måter å unngå øyeplager på

David Cox - The Guardian

  • Publisert: 11.10-2018
  • Oppdatert: 11.10-2018
Sitter du foran en skjerm halve dagen, kan øynene fort bli røde og irriterte. Foto: Antonio Guillem / Shutterstock / NTB scanpix

Nå om dagen sitter mange av oss med øynene klistret til smarttelefonen eller PC-en. Mange som jobber på kontor tar skade av dette. Så hvordan beskytter du deg mot øyeplager?

Den raske teknologiske utviklingen som har skjedd de siste tiårene, har ført til at mange av oss tilbringer store deler av dagen foran en skjerm, enten om det er med smarttelefonen eller PC-en på kontoret.

Dette kan få konsekvenser for øynene våre. Studier har vist at mellom 50 og 90 prosent av de som jobber på et kontor har øyeplager eller helseproblemer som er assosiert med øyeplager. Så hvordan kan du unngå å gjøre vondt verre?

1. Sjekk synet ditt regelmessig

Hvis du sitter foran en PC hver dag, anbefaler ekspertene at du tar en grundig undersøkelse av øynene dine én gang i året for å oppdage eventuelle problemer før de utvikler seg. Under denne undersøkelsen, bør du fortelle legen din hvor ofte du bruker PC-en og mobilen din. Du bør også måle hvor langt unna PC-skjermen på jobb er fra øynene dine, så synet ditt blir testet fra den samme avstanden.

Les også: Syv måter å forbedre reaksjonsevnen din 

2. Sett deg lengre unna skjermen

Jo tettere inntil PC- eller mobilskjermen du sitter, jo mer må øynene anstrenge seg for å fokusere. Studier rundt datarelaterte øyeplager antyder at man ikke bør sitte nærmere enn 40 centimeter fra skjermen. Hvis dette gjør at teksten på PC-en blir vanskelig å lese, bør du heller prøve å forstørre teksten på PCen enn å flytte skjermen nærmere.

3. Ta deg pauser

Dette er kanskje litt vanskelig hvis du har en hektisk jobb, men det er viktig å ta regelmessige pauser når du stirrer direkte på en skjerm, for å gi øynene dine en sjanse til å hvile og få tilbake fuktigheten. Spørreundersøkelser viser at mange som jobber på kontor kun tar seg en halvtimes pause fra skjermen om dagen, når det egentlig er anbefalt å ta en 15-minutters pause hver andre time. Hvis dette ikke er mulig, har en annen studie vist at plagene blir betydelig redusert når man tar seg i hvert fall fire pauser på fem minutter om dagen. Dette er i tillegg til en halvtimes lunsjpause hvor man ikke sitter og stirrer inn i en skjerm.

(Saken fortsetter under) 

/

4. Unngå gjenskinn

Gjenskinn er en av de viktigste årsakene til skjermrelaterte øyeplager. Du kan unngå dette ved å forsikre deg om at du bruker mobilen eller PCen i rom hvor det er sterkt nok lys. Hvis PC-en din alltid er lysere enn omgivelsene dine, kan dette føre til øyeplager og utmattelse. Noe annet som kan hjelpe er et antirefleksfilter som du kan klistre på skjermen til PCen eller mobilen. Hvis du bruker briller, anbefaler enkelte eksperter at du kjøper briller med antireflekterende belegg. Dette reduserer gjenskinnet øynene dine blir eksponert for.

Les også: Syv måter å takle tinnitus

5. Tren opp øynene dine

Å stirre på en skjerm kontinuerlig i flere timer i strekk, gjør at øynene dine blir utmattet. For å unngå dette, anbefaler mange eksperter 20-20-20-regelen, hvor man ser vekk fra skjermen hvert 20.minutt og fokuserer på et objekt som er minst seks meter unna i 20 sekunder. Grunnen til at dette skal hjelpe, er at når man ser på objekter på avstand, slapper én av musklene i øyet mer av, noe som gjør at øyet ikke blir så fort utmattet.

6. Blunk oftere

Vi innser det ikke, men vi blunker annerledes og sjeldnere når vi stirrer på mobilen eller dataskjermen. Normalt sett blunker vi rundt 15 ganger i minuttet, men dette reduseres med en tredjedel når vi sitter foran en skjerm. Når vi først blunker mens vi sitter foran en skjerm, blunker vi gjerne bare halvveis, noe som betyr at det øvre øyelokket ikke lukker seg helt igjen. Mangelen på ordentlig blunking gjør at det blir vanskelig for øyet å holde på fuktigheten. Hvis du ser at du har tørre øyne som følge av for mye tid foran skjermen, anbefaler ekspertene at du enten bruker øyedråper for å fukte øynene, eller at du prøver deg på en øvelse hvor du blunker sakte ti ganger (som om du skulle sovne) hvert tjuende minutt.

7. Gjør skjermen din mer øyevennlig

Det er enkelte grep du kan ta for å gjøre at skjermen din blir «snillere» mot øynene. Du kan for eksempel forstørre teksten, oppdatere PC-en for å hindre at skjermen begynner å hakke og stille inn fargene på skjermen så de blir varmere og gulere. Dette er viktig, for netthinnen i øyet er sensitiv til blått lys, og enkelte studier har antydet at konstant eksponering for blått lys kan ødelegge netthinnen.

Oversatt av Caroline Furu / Startsiden © Guardian News & Media Limited

Les også: Syv måter å takle migrene

DEL

FØLG OSS