De 10 mest populære podkastene i Norge nå

Tone Knipperud

  • Publisert: 27.03-2019
  • Oppdatert: 27.03-2019
David MG / Shutterstock / NTB scanpix

Nordmenn har fått dilla på podkast, og den norske topplisten viser et bredt spekter av temaer som opptar; blant annet kreftbehandling, personlighetstester, starten på vennskap og krim.

2019 har blitt kalt «året for podkast», og nordmenn har ikke vanskeligheter med å kaste seg på bølgen - omtrent 1,3 millioner nordmenn hører på podkast månedlig, ifølge Medier24.

– Utvalget av podkaster har økt betydelig det siste året, det er stor variasjon og folk kan nå finne det som passer dem, sier Line Konglevoll til Startsiden, administrerende direktør for podkastprodusentbyrået Plan-B.

Hun tror også en grunn til at podkast har blitt populært, er på grunn av formatets uformalitet, og at det føles som man selv er delaktig i samtalene. 

Dette er topplisten av de mest avspilte podkastene i Norge i skrivende stund, ifølge iTunes, og det er mye forskjellig nordmenn lar seg fenge av. Kanskje du finner noen gode podkaster å sette på neste gang du er på vei til jobb, vasker hjemmet eller går tur?

#1: Koht vil leve

/
Christine Koht lager podkast om kreftbehandling.

«Koht vil leve» er et ærlig innblikk i komiker, programleder og spaltist Christine Kohts kreftbehandling. Ved nyttår fikk hun påvist en alvorlig form for kreft, en sjelden type føflekkreft. Aftenposten-journalist Joachim Førsund følger henne i behandlingen, og i podkasten snakker de om stort og smått som Koht opplever underveis.

Podkasten ble lansert 15. mars, og har på bare 10 dager sust rett til topps. Lyttere kaller podkasten «hjerteskjærende og fin» og som en «alvorlig og ærlig podkast som både gir glede og sorg nye dimensjoner».

Les også: Her er Startsidens podkast-favoritter

#2: Ufiltrert - med Else Kåss Furuseth

«Ufiltrert» er en podkast som tar utgangspunkt i lettbeinte intervjuer med kjente, norske fjes. I kjent Else Kåss Furuseth-stil får hun latteren i gang, samtidig som hun også får trukket frem alvorlige og ærlige sider av intervjuobjektene.

«Ufiltrert» er i likhet med «Koht vil leve» lansert i mars måned, og har blitt svært populær på kort tid. En lytter kaller podkasten for en «ypperlig miks av journalistiske spørsmål og flytende samtale».

#3: Jan Thomas og Einar blir venner

«Jan Thomas og Einar blir venner» handler om nettopp det - et voksende vennskap mellom to svært forskjellige, voksne menn. Einar Tørnquist og Jan Thomas møtte opp til første innspillingsdag uten å kjenne hverandre ordentlig, og lar lytterne bli med på veien til et tettere bånd mellom dem.

– Vi tror lytterne har blitt så begeistret for Jan Thomas og Einar fordi de er åpne, ærlige, nysgjerrige og rause med hverandre, og de har det gøy sammen, sier Konglevoll, som produserer podkasten. 

Mens de andre pallplasseringene er relativt strukturerte og med en grad av alvor, er denne podkasten pur underholdning - en skikkelig «feelgood-podkast», som en lytter beskriver det som. «Dette gjør meg glad, rett og slett! Harmløs, jovial, selvironisk og godhjerta humor, tvers gjennom.»

Les også: Fem apper som kan lære deg et nytt språk

Ramm
Einar Tørnquist og Morten Ramm har begge suksess med hver sine podkaster.

#4: Må på behandling - Morten Ramm

Komiker Morten Ramm gjorde også podkastdebut i mars, med «Må på behandling». Her kommer kjente personer på besøk for å snakke om hvorfor de «må på behandling» - podkastens catchphrase. Dette er laget av en komiker, så det er ikke ment å tas på alvor, og kjendisene må stille med en god dose selvironi.

Den ferske podkastens humor har slått an i norske ører: «Er det mulig å være så artig? Ramm har blitt et ikon, nei, en institusjon, innen norsk humor,» skryter en lytter.

#5: Forklart

Aftenpostens andre plassering på topp ti-lista er «Forklart». Her brytes viktige saker ned til selve kjernen, og med en episodelengde på kun et kvarter, er det en enkel og fordøyelig måte å forstå aktuelle hendelser.

Titler som «Justisministeren og teateret», «Trump etterforskes fra alle kanter» og «Venstre på kanten av stupet» viser til store, kanskje uhåndterlige nyhetssaker som kan være vanskelig å få hodet rundt. I «Forklart» blir sakene presentert så enkelt og presist som mulig, som har falt i smak hos nordmenn: «Superbra forklart og perfekt for oss med litt dårlig tid som ikke klarer å få med oss ‘alt’! Akkurat det jeg trenger!»

#6: 198 Land med Einar Tørnquist

I «198 Land» tar Einar Tørnquist for seg alle verdens land, en episode av gangen, og alltid med en ny gjest. Her snakker de om smått og stort fra de forskjellige landene, gjerne med en gjest som har vært i landet selv, og som har interessant kunnskap og personlige erfaringer å dele.

Podkasten kombinerer humor med lærdom, og du lærer mye nyttig til quiz-kvelden underveis. «For geografi-interesserte er dette midt i blinken. Bra miks av humor og fakta,» skriver en lytter, og gir vurderingen sin tittelen «terningkast seks».

#7: Sånn er du

Harald Eia og Nils Brenna leder podkasten «Sånn er du». Siden januar 2017 har duoen invitert profilerte personer inn i studio for å finne ut hvordan de egentlig er, ved hjelp av personlighetstesten «Big 5». Her undersøkes intervjuobjektenes fem store personlighetstrekk: åpenhet, planmessighet, ekstroversjon, omgjengelighet og nevrotisisme. Ved hjelp av disse hovedtrekkene, og underliggende trekk innenfor hver faktor.

Podkasten gir et interessant innblikk i gjestenes personlighet, og deres reaksjoner på overraskende funn underveis er med på å gjøre lyttingen ekstra underholdende.

Les ogsåOndskap: Forskere avslører personlighetens mørke kjerne

#8: Truecrimepodden

/
Drap- og krimsaker er tema i «Truecrimepodden».

Denne podkasten er ikke for sarte sjeler. Her fortelles det om uoppløste drapssaker, seriemordere, drapshistorier fra gamle dager - og alt er, som navnet tilsier, ekte. Dersom du vil høre morderiske historier gjenfortelles på en innlevende og grafisk måte, er dette podkasten for deg. Det spares ikke på detaljer, og jo mer grusomme mord, jo bedre.

Kanskje noe å spare til påske?

Les ogsåDisse mysteriene stjeler nattesøvnen til krimeksperten

#9: Lørdagsrådet

«Lørdagsrådet» ledes av Live Nelvik, og sammen med et nytt panel hver uke, tar de for seg lytternes innmeldte problemstillinger og dilemmaer. De diskuteres, brytes ned, og så godt det lar seg gjøre, forsøker de å komme frem til en mulig løsning. Flere problemstillinger blir tatt opp per podkast, og man sitter igjen med mange råd man kan applikere til eget liv.

#10: Tore Sagens podkast

Programbeskrivelsen til denne podkasten lyder: «Tore snakker med folk som har noe interessant å fortelle, så slipper du å gjøre det.» Og så enkelt kan det egentlig oppsummeres.

I løpet av sine så langt åtte episoder, er Tore Sagen innom et bredt spenn av temaer - som at gutter gjør det dårligere enn jenter på skolen, alt om 80-tallet, hvordan SKAM ble så populært og hvorfor ytre høyre vinner debatten.

Les ogsåLydbok-lytterne tipser: De beste lydbøkene for voksne

DEL

FØLG OSS