Michael Jackson – ti år siden han døde: Markeringen stilnet i kjølvannet av «Leaving Neverland»

NTB

 • Publisert: 25.06-2019
 • Oppdatert: 03.07-2019

Tirsdag er det 10 år siden popikonet Michael Jackson døde. Men markeringen i mediene er preget av avstand etter den rystende HBO-dokumentaren «Leaving Neverland».

Jackson-familien, som kjemper mot påstandene i filmen, sier til Variety :

– Vi har aldri oppmuntret «feiringer» på årsdagene for Michaels død, og stiller ikke selv på arrangementer eller konserter. Når det kommer til store feiringer, gjøres de rundt positive øyeblikk som fødselsdagen hans.

Familien foreslår i stedet at fansen i år «hyller minnet om ham og hans filantropiske arbeid ved å utføre veldedige handlinger og dele det i sosiale medier». Under hashtagen #HonorMJ er fansen allerede i gang.

Les også: Jackson-anklagerne snakker ut i ny dokumentar

Jackson-familiens motpart, «Leaving Neverland»-regissør Dan Reed, foreslår en alternativ måte å markere tiårsdagen: Å ta stilling mot seksuelt misbruk av barn, både i Hollywood og i andre lag av samfunnet.

Droppet flere programideer

Reeds dokumentar «Leaving Neverland» førte til at mange TV-kanaler og produsenter måtte tenke nytt rundt planene sine for hvordan tiårsdagen skulle markeres – og om man i det hele tatt skulle gjøre noe.

Flere nye prosjekter ble skrinlagt i kjølvannet av premieren på Sundance-festivalen i januar. Deadline meldte i mai at Netflix trakk seg fra en planlagt animasjonsfilm om Jackson, sett gjennom øynene til sjimpansen Bubbles, etter å ha betalt 20 millioner dollar for rettighetene i 2017.

– De kuttet bare linen og løp. Prosjektet var giftig. Det var den følelsen jeg fikk. Ingen ville røre det, sier produsent Dan Cesareo i filmselskapet Big Fish, som skulle i gang med et annet prosjekt: Å filmatisere 2012-boken « Untouchable: The Strange Life and Tragic Death of Michael Jackson ».

(Saken fortsetter under)

Se traileren til «Leaving Neverland»:

True crime på TV

Michael Jacksons liv og død

 
 •  Født 29. august 1958 i Indiana i USA. Var nummer syv i rekken av ni søsken.
 •  Begynte karrieren som medlem av gruppen Jackson 5 på 1960-tallet.
 • *Det store gjennombruddet som soloartist kom med albumet «Off the Wall» i 1979. I 1982 fulgte klassikeren «Thriller», som solgte i 50 millioner.
 • I 1991 kom albumet «Dangerous». Jackson hadde på denne tiden trukket seg mer og mer tilbake fra offentligheten.
 •  I november 2003 ble Jackson fengslet, siktet for seksuelt misbruk av barn. I 2005 endte rettssaken mot ham med full frifinnelse.
 • Sommeren 2009 hadde han planlagt en stor comebackturné, kalt «This Is It».
 •  Jackson døde 25. juni 2009 i Los Angeles. Dødsårsaken ble 28. august offisielt fastslått å være akutt forgiftning av flere kraftige legemidler.
 • Legen Conrad Murray ble dømt for uaktsomt drap på Michael Jackson. Han ble løslatt i oktober 2013 etter å ha sonet halvparten av dommen på fire års fengsel.
 •  Samme år tapte Jackson-familien sitt milliardsøksmål mot konsertarrangøren AEG Live. Under rettssaken fremkom det at Jackson hadde like mye propofol i kroppen som en pasient som skulle til stor operasjon.
 •  I HBO-dokumentarfilmen «Leaving Neverland» anklages Jacksonfor å ha begått grove overgrep mot to gutter da de var sju og ti år gamle. NRK viste dokumentaren i mars.

Det samme skal angivelig ha skjedd med planene om å gjenskape «This Is It»-konserten, som Michael Jackson skulle i gang med da han døde, i form av et stort anlagt TV-show. Bak sto blant andre Scooter Braun, kjent fra Justin Bieber-sammenheng. Tanken var å føre sammen danserne og musikerne fra "«This Is It», mens et knippe stornavn skulle synge Jacksons låter. Også den ideen styrtet til bakken.

Les også: Ny Michael Jackson-dokumentar: – Sterke bevis for drap

I flere land – deriblant Norge – vises en ny true crime-dokumentar om dødsfallet hans, kalt «Killing Michael Jackson». Den sendes på TV Norge tirsdag 25. juni under tittelen « Ble Michael Jackson drept? ". Dokumentaren hevdes å åpne saken på nytt ved å by på eksklusive intervjuer med politietterforskerne.

Likevel vies tiårsdagen angivelig mindre oppmerksomhet enn vanlig for slike jubileer. Det hevdes at mange ønsker å holde litt avstand for ikke å assosieres med merkevaren Michael Jackson. Andre tror at om noen år vil støvet ha lagt seg.

– Vil alltid være stjerne

Det sier omdømmeekspert Trond Blindheim seg enig i. Han er sosiolog og dosent ved Høyskolen Kristiania. Han tror ikke at merkevaren Michael Jackson lider av dette, snarere tvert om, og bruker en rekke sterke navn opp gjennom musikkhistorien som eksempel. Men sosiale medier gjør det mer dramatisk.

– Den krenketheten som vi ser sprer seg i kulturen nå, var ikke til stede på samme måte før, sier Blindheim, som hevder at «alle musikere som sagnomsuste og helt i toppen, er omgitt av veldig mange myter og rykter».

– De som har dukket grundig inn i materien, sier at det veldig ofte ikke er noe i disse tingene. Ingen er så myteomspunnet som Michael Jackson, og man kan lure på om det har vært en bevisst strategi for hans del for å øke berømmelsen, sier Blindheim til NTB og legger til:

Les også: Over 100.000 så Jackson-dokumentar på NRK

– Vi vet at de to som var i dokumentaren har prøvd saken sin for amerikansk rett og at de ikke kom noen vei. Det betyr ikke at det ikke kan ha skjedd. Men det er viktig å skille mellom sak og person. Michael Jackson vil alltid være en stor stjerne på himmelen. Han representerte en innovasjon på samme måte som Beatles, Elvis, Pink Floyd og Rolling Stones.

(Saken fortsetter under) 

Se video av da Michael Jackson ble hedret for ti år siden: 

Kinesiske Michael Jackson-fans står bak ny statue

Kinesiske fans av Michael Jackson kunne sist helg avduke en 1.80 meter høy statue av popikonet utenfor et kjøpesenter i byen Zhengzhou i det sentrale Kina.

Jackson-statuen ligner på albumbildet til «HIStory»-utgivelsen fra 1995, ifølge kinesiske Global Times. Dermed gjør fansen i Kina det motsatte av hva som har skjedd i Vesten, der flere Jacko-statuer er fjernet i kjølvannet av «Leaving Neverland»-oppstyret.

Da platen ble lansert, foreslo Michael Jackson for plateselskapet Sony å lage en statue som del av markedsføringen. Sony klasket til og laget hele ni statuer , hver på nær ti meter. En av dem havnet hos en fan som drev McDonalds-restaurant i nederlandske Best. Der ruvet statuen helt frem til april i år. Da ble den tatt ned og gitt til den nederlandske fanklubben.

Les også: Her kan du snuse i FBIs Jackson-mapper

– Statuen av Michael Jackson kunne fremkalle ubehagelige følelser hos gjestene våre, sa eieren.

Også en Michael Jackson-statue utstilt på National Football Museum i britiske Manchester, ble fjernet i kjølvannet av «Leaving Neverland», meldte CNN tidligere i år. Den ble bestilt av Jacksons venn Mohamed Al-Fayed, og sto først ved fotballklubben Fulham i London. Allerede da den ble avduket i 2011, var det høyst delte meninger om den, ifølge BBC.

Her står Michael Jackson på scenen igjen:

DEL

FØLG OSS